Szigorodtak a 2014-es törvénymódosítással az szja 1% felhasználásának feltételei. A civil szervezet működésre 25%-ot, marketingre 10%-ot költhet, és a tartalékolásnak is kötöttebbek lettek a szabályai.

 
Ugyan 2014 előtt is szabályozták az 1%-os felajánlások felhasználásának feltételeit, de a tavalyi törvénymódosítással erőteljesen szigorodtak a költési lehetőségek. Sokkal kevesebbet lehet működési költségekre, reklámra fordítani, és a tartalékolás szabályai is jóval kötöttebbek, mint eddig.
 
A szakértők szerint jogalkotó szándéka a szigorítással az volt, hogy a civilek célzottabban használják fel a felajánlásokat, több pénz jusson közhasznú feladatokra, például a rászorulók segítésére. Ugyanakkor a törvénymódosítással nehezítik a szervezetek munkáját, ha alacsonyabb összeget költhetnek marketingre, kevesebb emberhez juthat el üzenetük, ezzel pedig a támogatások is csökkenhetnek. Így közvetve rászorulókhoz is kevesebb erőforrás, segítség juthat.
 

Mire használhatja fel a szervezet az 1%-ot?

• Elsősorban közcélú tevékenységre (amit a szervezet létesítő okiratában alaptevékenységként meghatározott)
• Működésre, ennek együttes összege a felhasznált összeg 25%-a, maximum 25 millió Forint lehet (korábban ez 50% volt). A reklám és marketing célú ráfordítások együttes összege pedig a felhasználás évében nem lehet több 10%-nál, maximum 10 millió Forintnál. Arról, hogy mely tételek tartoznak bele a működési költségekbe részletesebben itt olvashat. 
• A kapott 1%-os felajánlások tartalékolására is van lehetőség, az átutalás követő év december 31-ig. Amennyiben a törvénymódosítás hatálybalépése előtt érkezett a támogatás, és a szervezet azelőtt kezdte el azt tartalékolni, 2015. december 31-ig fel kell használni az összeget.
.