Tudta, hogy az egyéni vállalkozók is felajánlhatják adójuk 1+1%-át? Rendelkezni nem kötelező, de érdemes, mert felajánlásával fontos feladatokat ellátó civileket támogathat.
 
 
Amennyiben egyéni vállalkozó vagy áfafizetésre kötelezett magánszemély, február 25-ig teljesítheti adóbevallási és befizetési kötelezettségét. A 1553-as adóbevallás nyomtatvány része az ún. EGYSZA lap is, amelyen adója 1+1%-áról rendelkezhet.
 

Mi az az adó 1+1%?

Minden személyi jövedelemadó fizetésére köteles magánszemély, így az egyéni vállalkozó is felajánlhatja adója 1%-át egy civil szervezet, valamint +1%-át egy elismert egyház vagy kiemelt költségvetés előirányzat részére.
 
Fontos, hogy csak olyan civilek fogadhatnak felajánlást, amelyek rajta vannak a NAV regszitrációs listáján, valamint kizárólag azok az egyházak kaphatnak 1%-ot, amelyek technikai számmal rendelkeznek.
 
Felajánlást tenni természetesen nem kötelező, de érdemes, mivel adója 1%-ával fontos feladatokat ellátó civilek és egyházak munkáját segítheti. Az 1%-os rendelkezés további előnye, hogy így adója egy részéről az állam helyett Ön rendelkezhet.
 
Ha még nem tudja kinek ajánlja fel 1+1%-át, akkor böngésszen az Adó1százalék.com szervezet keresőjének segítségével, ahol több ezer civil szervezet és az összes technikai számmal rendelkező egyház között keresgélhet.
 

Mi a rendelkezés határideje?

Amennyiben egyéni vállalkozó vagy áfafizetésre kötelezett magánszemély, akkor február 25-ig adóbevallásával együtt tehet felajánlást. Ha azonban ezt elmulasztaná, akkor még május 20-ig adóbevallásától függetlenül, magánszemélyként eljutatthatja az EGYSZA lapot a NAV-hoz. Az 1+1%-os rendelkezésről, annak menetéről és a leadásról itt olvashat bővebben.
 
Amennyiben egyéni vállalkozóként év közben szünetelteti a tevékenységét, vagy már a tevékenységét megszüntette, május 20-áig adhatja le adóbevallását, melyben adója 1+1%-áról is rendelkezhet.
 
Az egyéni vállalkozók általában a könyvelőjüknél, vagy annál a személynél kérhetik az adójuk 1+1%-ának felajánlását, aki készíti nekik a bevallást. A kétféle határidő – február 25., május 20. – megtévesztő lehet, ezért érdemes nekik nagyobb gondot fordítani arra, hogy időben szóljanak a bevallásukat készítő személynek vagy a könyvelőjüknek, hogy ne maradjon ki, ne felejtődjön el a rendelkező nyilatkozat adóbevallásba való beillesztése.
 
Egy 2015-ös szabályozás szerint az adófizető engedélyezheti, hogy nevét és postai, illetve elektronikus levelezési címét az általa kedvezményezettként feltüntetett civil szerevezettel közöljék, ennek részletes szabályairól korábbi cikkünkből tájékozódhat
Szerző
Ivanyos Judit