Május 20-a az adó 1+1%-os felajánlás határideje. Rendelkezni idén sem kötelező, de érdemes, mivel felajánlásával fontos célokért küzdő civileket és egyházakat segíthet. Oldalunk segítségével pár kattintással kitöltheti az EGYSZA lapot. Ne hagyja kárba veszni 1+1%-át!
 
 
Minden adófizető magánszemély felajánlhatja adója 1%-át egy civil szervezet, valamint adományozhatja adója +1%-át egy elismert egyház vagy a kiemelt költségvetési előirányzat részére.
 
Rendelkezni nem kötelezeő, de mindenképp megéri, hiszen felajánlásával fontos célokért küzdő, például gyermekgyógyító vagy állatmentő szervezeteket, illetve rászorulókon segítő egyházakat támogathat. Arra is van lehetőség, hogy csak egy kedvezményezettet válasszon (pl. csak egy egyház vagy csak egy civil szervezet). Fontos azonban, hogy egy kedvezményezetti körből csak egy választható (pl. egy egyház és egy civil szervezet).
 

Felajánlás előtt nézze meg a regisztrációs listát!

2015 óta már csak olyan civil egyesület vagy alapítvány fogadhat 1%-os támogatást, amely szerepel a NAV által kiadott regisztrált kedvezményezettek listáján. Érdemes tudni, hogy a lista folyamatosan frissül, mivel előfordulhat, hogy egy szervezet adószámát törli vagy felfüggeszti azon az adóhatóság – az ilyen a szervezet 2016-ban nem fogadhat 1%-os felajánlást.
 
Fontos figyelembe venni, hogy csak olyan egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat fogadhat 1%-ot, amely rendelkezik technikai számmal.

 

Keressen több mint 10 ezer szervezet közül

Ha még nem tudja, kinek ajálja fel adója 1%-át, böngésszen szervezet-keresőnk segítségével, adatbázisunkban több mint 10 ezer szervezet közül keresgékhet. Itt pedig az elismert egyházak, illetve itt a költségvetési előirányzat adatlapját találja.
 

Rendelkezzen pár kattintással!

Az EGYSZA lapot pár kattintással oldalunk segítségével is kitöltheti. Ehhez annyit kell tennie, hogy:
  1. Szervezet-keresőnk segítségével keresse meg a szervezetet/egyházat, amelynek szeretné felajánlani adója 1%-át.
  2. Kattintson a választott szervezet/egyház adatlapjára, és győződjön meg arról, hogy valóban az-e az Ön által keresett szervezet.
  3. Érdemes ellenőrizni a regisztrált kedvezményezettek listáján, hogy szerepel-e azon a választott szervezet, illetve megegyezik az adatlapon található adószámmal.
  4. Ha mindent rendben talált, kattintson a "Felajánlom" gombra, amelynek segítségével oldalunk automatikusan kitölti az EGYSZA lapot a szervezet/egyház nevére és adószámára/technikai számára.
  5. Adja meg nevét és adóazonosító jelét (további adatok megadása opcionális).
  6. Az EGYSZA lapot ki is nyomtathatja.
  7. A nyilatkozatot az adóbevalláséval együtt, de külön is eljuttathat a NAV-hoz. Az EGYSZA lap leadásának módjairól korábbi cikkünkből tájékozódhat.
Szerző
Ivanyos Judit