2016-ban május 20-a a szja-bevallás határideje, és eddig az időpontig fizetheti be adóját is. Tudja meg, hogy mikre érdemes fokozottan ügyelni az adóbevallás elkészítésekor.
 
 
NAV tájékoztatása szerint március végéig nagyjából 890 ezer adózó egyénileg nyújtotta be személyi jövedelemadó-bevallását, több mint 300 ezer adózó kérte az adóhatóság segítségét a bevallás elkészítésében és körülbelül 220 ezren töltötték ki a bevallási nyilatkozatot – ami egy 2016-os újítás.
 
A hibásan beérkezett adóbevallások többségét már javította a NAV, egyes hibák azonban csak az adózók közreműködésével korrigálhatók. Az adóhatóság első három hónapban elküldött bevallások található többségében egyszerű tévesztéseket hivatalból, a más típusú hibákat az adózók segítségével nagyrészt kijavította.
 

Mik a tipikus hibák?

 
Forrás: Nav
 
A legjellemzőbb bakik az szja-bevallásban a következők:
  • a papíron elküldött adóbevallás főlapjáról hiányzik az aláírás;
  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím;
  • nincs adószám a bevalláson;
  • a családi kedvezménnyel vagy az első házasok kedvezményével kapcsolatos adatok hiányosak;
  • a kifizető által levont adóelőleg nem jó sorban szerepel vagy nincs rajta bevalláson.
 

A NAV az elektronikus bevallást ajánlja

 
www.nav.gov.hu/szja/szja új aloldalán elérhető Általános Nyomtatványkitöltő programmal kitöltheti adóbevallását. Az elektronikus bevallás előnye, hogy a program segít a hibák elkerülésében és javításában, továbbá bizonyos adatokat, az alapadatok megadása után automatikusan kiszámít. Az nyomtatványkitöltő programmal elkészített adóbevallás az Ügyfélkapun pár kattintással elküldhető az adóhatósághoz. A kitöltő program az „Szja-bevallások letöltése egyszerűen” menüpont alatt érhető el.
 
Amennyiben még nem rendelkezik Ügyfélkapuval, a NAV ügyfélszolgálatain soron kívül regisztrálhat. Ehhez személyes okmányaira, egy működő e-mail címre és egy felhasználó névre van szükség. Érdemes tudni, hogy elkerülheti a sorban állást, ha a központi ügyfélszolgálatokon Ügyfélkapu ügyintézésre időpontot foglal.
 
Az adóbevallás elküldésének más módjairól itt, az adófizetésről itt, a részletfizetésről pedig itt tájékozódhat. A 2016-ban érvényes szja-bevallási típusokról, nyomatványokról és határidőkről itt olvashat részletesebben.
Szerző
Ivanyos Judit