Az adó 1%-os felajánlási rendszer egyértelmű sikertörténet – évről évre egyre többen ajánják fel adójuk 1%-át a fontos célokért küzdő civileknek és egyházaknak. Persze, azért még mindig van hova fejlődni…
 
 
Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy az adó 1%-is felajánlási rendszert Magyaroszágon vezették be először. A hazai sikert látva később más országokban is átvették az ötletet, így ma már lehetőség van az adó bizonyos részének felajánlására: Olaszországban, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is. 
 

Növekvő tendencia

Az elmúlt évek tapasztalatia szerint egyértelmű növekedésről számolhatunk be. Míg az adó 1% bevezetésének első évében, 1997-ben kicsivel több mint 1 millió adófizető tett felajánlást, 2001-ben már több mint 2 millió fő rendelkezett 2015-ben pedig már majdnem 3,5 millió fő élt felajánlási jogával. Ez alapján jó okunk van bizakodni abban, hogy az 1%-os felajánlások 2017-ben tovább növekdnek.
 
Ugyanakkor 2014-ben némileg megtört a növekvő tendencia, két éve ugyanis 100 ezerrel kevesebb magánszemély ajánlotta fel 1%-át civil szervezetek részére az azt megelőző évhez képest. A szakértők szerint a csökkenés oka az volt, hogy sokan elvesztették bizalmukat a civil szervezetekben. Mindez azért történhetett, mert nem egy civil szervezetről derült, hogy visszaélve az adófizetők bizalmával, nem megfelelő célokra költötte el az 1%-os támogatásokat. Több civil szervezetet, amelyek bizonyíthatóan öncélúan költötték el a támogatásokat ki is zárták az 1%-os kedvezményezettek közül, így ők már nem fogadhatnak felajánlásokat.
 

Szigorúbban ellenőrzik

Vélhetően a botrányok hatására szigorították a kedvezményezetté válás feltételeit is. 2015-től ugyanis már csak olyan civil szervezet fogadhat felajánlást, amely rendelkező évet megelőzően regisztrál a NAV-nál. Az adóhatóság pedig folyamatosan ellenőrzi a regisztrációs listán található szervezeteket, és akár év közben felfüggeszthet vagy törölheti onnan bárkit, aki nem működik megfelelően. Az idei év regisztált kedvezményezettek listáját itt értheti el.
 
Egy másik szigorítás, hogy a szervezet az 1%-os felajánlásoknak maximum a 25%-át költheti el működési költségekre, ami nem haladhatja meg 25 millió forintot (korábban ez 50% volt). Továbbá a reklám és marketing célú ráfordítások együttes összege pedig a felhasználás évében nem lehet több 10%-nál, maximum 10 millió forintnál. 
 

Sokan a NAV-nál hagyják

Habár évről évre nő a felajánlók száma, még mindig sokan nem rendelkeznek adójuk 1%-áról. Az elmúlt években az adófizetőknek csak alig több mint az 50%-a élt felajánlási jogával, tehát 40% fölött van azoknak a száma, akik a NAV-nál hagyják pénzüket, és így az államra bízzák annak felhasználását.
 

A gyermekvédők az élen!

A statisztikákat megvizsgálva azt láthatjuk, hogy legtöbben a gyermekvédő szervezeteknek ajánlják fel adójuk 1%-át, de az állatvédő szervezetek is nagyon népszerűek. A 2015-ös top10-es listán hét beteg gyermekekkel foglalkozó:
és két állatvédő:
szervezet szerepel.
 
Újdonság az előző évekhez képest, hogy tavaly egy általános egészségügyi szervezet is fel tudott kapaszkodni az élmezőnybe. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány ugyanis hatodik helyet csípte meg - vélhetően az ütős “újrélesztős” kampányfilmükkel hívták fel magukra a figyelmet és nyerték el az adófizetők szimpátiáját.
 
Ha még nem tudja, kinek adja adója 1+1%-át, keresgéljen több ezres adatbázisunkban, a szervezet-keresőnk segítésével nemcsak tevékenységi kör, de település és megye szerint is böngészhet. Az elismert egyházak adatlapját pedig itt találja.
Szerző
Ivanyos Judit