A leglényegesebb, hogy a szokásos május 20-i határidő helyett, - mivel idén május 20. szombati napra esik, - az szja-bevallás benyújtási és befizetési határideje 2022. május 22. lesz. Ezzel párhuzamosan az 1+1% felajánlásáról szóló nyilatkozatot is eddig az időpontig kell majd eljuttatni az adóhatósághoz.
 
Azok, akik szeretnék mielőbb letudni az szja-bevallási kötelezettségüket, és nem kívánják megvárni, hogy az adóhatóság elkészítse számukra az adóbevallási-tervezetüket, hanem ehelyett maguk szeretnék elkészíteni azt, már hozzáférhetnek a 22SZJA bevallás webes kitöltő programjához, amely legegyszerűbben a NAV eSZJA-oldaláról (https://eszja.nav.gov.hu) érhető el. Ha valaki papír alapon szeretné a bevallását benyújtani, akkor már számára  is rendelkezésre áll a 22SZJA jelű nyomtatvány. Az üres bevallási nyomtatvány és a hozzá tartozó kitöltési útmutató kinyomtatható a NAV oldaláról, vagy az ügyfélszolgálatokon is hozzá lehet jutni.
 
Az első fontos határidő a bevallás elkészítéséhez a munkáltatók és kifizetők számára előírt 2023. január 31. időpont. Eddig kell ugyanis átadniuk a dolgozóiknak a 2022. évi jövedelemről szóló összesített igazolást, az M30-as nyomtatványt, amely alapján az szja bevallás kitölthető.
 
A NAV azonban felhívta a figyelmet arra, hogy bevallás kitöltése jóval egyszerűbb, ha az szja-bevallási tervezetet veszi alapul az adózó, amelyet a magánszemélyek mellett az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is elkészít a hivatal. Ezek az Ügyfélkapun keresztül legkésőbb 2023. március 15-étől lesznek elérhetőek, míg, ha nem rendelkezik az adózó ügyfélkapus hozzáféréssel, akkor 2023. március 16-ig kérheti a NAV által készített bevallás-tervezet postázását. Ezt követően már csak személyesen lehet az ügyfélszolgálatokon papír alapú terveztet kérni.
 
A papír alapú bevallás-tervezet igénylése többféleképpen történhet, az adózónak mindösszesen az adóazonosító jelét és születési dátumát kell megadni az alábbi lehetőségek valamelyikén:
  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn,
  • az eSZJA-oldalon elérhető webűrlapon,
  • levélben,
  • a BEVTERVK formanyomtatványon,
  • telefonon, a 1819-es hívószámon, vagy
  • személyesen, az ügyfélszolgálatokon.
Akik a papír alapon kérték bevallás tervezetüket legkésőbb 2023. május 2-ig fogják azt megkapni az adóhatóságtól.
 
Kép forrása: Unsplash
 
Szerző
Szabó Éva