2021-től módosul a kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata szabályrendszere. Összefoglaltuk, melyek a legfontosabb változások.
 
Ami nem változik
Főállású kisadózóknak havi 50, mellékállásúaknak havi 25 ezer forintot kell továbbra is befizetniük. 12 millió forintos árbevételig áfamentesen lehet számlázni, efölött 40 százalék az adó. A NAV-nak havonta kell átutalni a fenti összegeket, az év végén összeszámolni az éves bevételt, és erről február 25-ig elküldeni a nyilatkozatot az adóhivatalnak. (Emellé jön még az iparűzési adó és a kamarai hozzájárulás befizetése.)
 
Mi az, ami megváltozik?
  1. Ha egy cég az adott évben egy magyarországi partner felé legalább nettó 3 millió forint értékben számláz, akkor 2021-től az adott partner 40 százalék különadót fizet majd az efölötti rész után. Nyilatkozatot kell tenni a kifizető felé, hogy kisadózóval köt üzletet.
  2. Ha külföldi kifizető felé számláz egy év alatt 3 millió forintnál többet, akkor a katás adózó fizeti a 3 millió forint fölötti rész 71,42 százaléka után a 40 százalékos adót.
  3. Külföldi kifizetővel levő kapcsolt vállalkozási viszony esetén szintén a bevétel 71,42 százaláka után kell 40 százalék adót fizetni.
  4. Ha kapcsolt vállalkozásnak számláz, pl.l saját érdekeltségbe tartozó cégnek, vagy egy közeli rokon vállalkozásának, akkor automatikusan minden bevételt 40 százalékos adó terhel.
Megszűnik az a lehetőség, hogy valaki több cégben is a kisadózást válassza. 
Kivétel: ha valaki költségvetési szerv felé számláz, vagy az Egészségbiztosítási Alapból kap bevételt, akkor a neki fizető szervet nem terheli a 40 százalékos adó. Tehát például a katás háziorvosoknak kifizetett pénz után az állami szerv nem kell, hogy adót fizessen be a költségvetésbe.
A már megkötött szerződéstől a partnerek elállhatnak, hiszen a különadó megjelenése miatt a körülményekben változás áll be, és erről kötelező tájékoztatni a partnert.
Arra mindenkinek oda kell figyelni a továbbiakban, hogy 1 millió feletti bevételnél kötelező lesz a NAV felé az adatszolgáltatás.
 
A váltás lehetőségei
Aki nem katásként marad vállalkozó, annak be kell fizetnie a 9 százalékos nyereségadót vagy a 15 százalékos személyi jövedelemadót és a 15,5 százalékos szociális hozzájárulást, és természetesen a munkabér közterheit.
 
Az új szabályok január 1-jétől lesznek érvényesek, átlépni más adózási formára bármikor lehet. Váltás esetén a 3 millió forintos határt nem kell arányosítani.
 
Aki kisadózásról társasági adó fizetésére tér át, annak a következő teendői vannak:
  • a váltást be kell jelentenie a NAV felé
  • február 25-ig (év közbeni váltásnál 30 napon belül) el kell számolni a tételes adóval
  • bevallani és befizetni, ha van 40 százalékos adófizetési kötelezettsége
  • be kell fizetni a társasági adót
  • és nyilatkozni kell az adott év bevételéről
  • aki az szja-törvény hatálya alá térne át, annak a bejelentés után vagyonleltárt kell készítenie minden olyan eszközről, amelyet a vállalkozói tevékenységéhez használna
Ha pedig egy vállalkozó és legfőbb partnere alkalmazotti jogviszonyt létesítenek, az nem zárja ki, hogy valaki folytassa tovább katás vállalkozását. Ha az alkalmazás eléri a heti 36 órát, akkor a vállalkozó mellékállásban katázhat, vagyis adóterhe 50/75 ezerről havi 25 ezerre csökken. Ha a maradék jövedelme a vállalkozásból túl alacsony még ehhez képest is, akkor válthat a katáról, például egyéni vállalkozóként választhatja a vállalkozói jövedelem szerinti adózást vagy az átalányadózást. Váltás esetén abban az évben és az azt követő adóévben nincs lehetőség visszatérni a katába.
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya