Hogyan érhető el a belső béke? Hogyan illeszthető be a mai rohanó életünkbe a buddhizmus szellemisége? Hol lehet megtanulni meditálni, és mit lehet elérni ezekkel a gyakorlatokkal? A Magyarországi Buddhista Misszió a szellemi tevékenység mellett, karitatív feladatokat is ellátidős, beteg és börtönviselt embereket tanítanak meg meditálni. Interjú!
 
Adó1százalék.com: Hogyan illeszthető bele a magyar hagyományokba a buddhizmus?
 
Hargitai Gábor Rendtag, Amóghavadzsra: Teljes mértékben hozzákapcsolható, mivel a Buddhizmus megadja azt a szabadságot, hogy más kultúrák vallását vagy tradícióit is gyakorolhassunk. Nemrég megkérdeztem az egyik összejövetelünkön, hogy hányan nem ünneplik a karácsonyt, és egy-két kivételtől eltekintve a közösségünk tagjainak nagy része jelenleg is tartja ezt a hagyományt, állítanak karácsonyfát. 
 
Rengeteg kreativitásra sarkall a két tradíció integrálása. Néhány évvel ezelőtt hatalmas hó esett karácsonykor, lementem az udvarra, összelapátoltam a havat egy kupacba, és építettem belőle egy hósztúpát (buddhista építmény, Buddha megvilágosodásának állít emléket), amit teleraktam mécsesekkel. Hatalmas meglepetés volt ez a családnak, főleg a gyerekek számára. Karácsony este beültünk, és meditáltunk, mantrákat énekeltünk. Nálunk ez hagyománnyá vált, minden ünnep alkalmával, amikor leesik a hó, készítek egy sztúpát,– már húsvétkor is előfordult, hogy építettem egy újjászületési hókunyhót.
 
 
Adó1százalék.com: Mihez segít hozzá a Buddhizmus, valóban megtalálható általa a belső béke?
 
Amóghavadzsra: Maga a Buddhizmus egy eszmerendszer, ahhoz segít hozzá, hogy elérhessük a belső szabadságot és megszabadulhassunk beidegződéseinktől, fogalmi korlátainktól. Önmagunkról, a világunkról kialakított elképzelések minél szilárdabbak és merevebbek, annál inkább börtönbe zárnak. Egy gyereket még nem kötnek fogalmi korlátai, ezáltal sokkal rugalmasabb és szabadabb. Egy jó példa a felnőtt felfogásában az asztal arra szolgált, hogy étkezzen rajta, egy gyermek számára azonban az asztal akár lehet űrhajó és indián sátor is. Ha a gyereket olyan hatások érik, amelyek lehetővé teszi, hogy azzá váljon, ami természete szerint válni szeretne, akkor lehetőségeinek a legjobbját hozhatja ki magából. Amennyiben azonban környezete elvárásokat támaszt felé, akkor azok kényszerítően hathatnak rá, és azoknak próbál majd megfelelni, annak ellenére, hogy az nem feltétlenül jó neki. Előfordul például, hogy egy eleven gyerekre azt mondják, hogy rossz, ezáltal egy idő után az elvárásnak megfelelően kezd viselkedni, és tényleg rosszgyerekké válik.
 
 
Mivel számos elvárás és minta vesz minket körül, gyakran mi is ezeknek a kategóriák mentén határozzuk meg magunkat, ezért a saját életünket is skatulyába zárva élhetjük meg. A Buddhizmus abban segít, hogy tudatossá tehessük a fogalmi berögzültségeinket, így lehetőségünk van arra, hogy megszabaduljunk ezektől. Amikor megtapasztaljuk, hogy nem vagyunk azonosak a címkékkel, amelyeket saját magunk vagy a környezetünk által magunkra erőltettünk, hihetetlen felszabadulást élhetünk át. Így bármi is történjen, jelen lehet az emberben egy olyan bizonyosság, amit nem korlátozhat semmi. Ezen az úton szépen lassan elkezdjük megismerni, hol is van ez a belső béke, bizonyosság és szabadság.
 
Adó1százalék.com: Mesélne arról, hogy ezt milyen gyakorlatokkal érik el?
 
Amóghavadzsra: Tulajdonképpen ugyanazzal a felszabadulási céllal végezzük a színes vizuális elemekkel teli, bonyolult mantrákat ismétlő tevékenységeket, mint a legegyszerűbb légző gyakorlatot. Gyakran ez nem egyszerű, mert olyasvalamit keresünk, ami nem függ semmitől. Azt tudjuk tenni, hogy megpróbáljuk eltakarítani a tudatunkból azokat a dolgokat, amik ezt a szabadságot korlátozzák. A buddhista meditáció lényege az éber, tiszta jelenlét; az összeszedettség kibontakoztatása, segíthet ráébreszteni, hogy a szabadság útjában valójában a saját elképzeléseink állnak.
 
A tanítás szerint Buddha 84 ezer különféle gyakorlatot tanított, akárkivel beszélt, annak külön, személyre szabott útmutatást adott. Nem arról van tehát szó, hogy egyetlen gyakorlatsor ismétlésével megélhető a felszabadulás, hanem egy nagyon tudatos belső felfedező útról, amely során tudatunk lehetőségeit és korlátait ismerhetjük meg. A különböző emberek megvilágosodása eltér egymástól, mivel mindenki más problémákkal küzd, de természetesen vannak univerzálisan jellemző nehézségek is. A gyakorlatok a buddhizmuson belül is eltérnek, ahány kultúrában megjelent, annyiféle arculatot öltött – egészen eltér egymástól például a tibeti és a ceyloni hagyomány. Szellemi vezetőnk, az egykor Németországban élt Láma Govinda azonban arra világított rá, hogy ezkek a különböző gyakorlási formák mind érvényesek lehetnek, akár egyszerre.
 
 
Adó1százalék.com: Közösen végzik ezeket a gyakorlatokat vagy egyedül?
 
Amóghavadzsra: Mindkettő lehetséges, de a közösségi gyakorlatok végzésének számos előnye van. A közösségben sokkal jobban tudunk összpontosítani és megérteni összefüggéseket, mint egyedül. Emellett a közösen végzett meditáció hatékonyabb, megvéd attól, hogy bezavarjanak a világi beidegződések és gondolatok. Tapasztalatink közös megosztása segíti azt, hogy rálássunk saját korlátainkra, a feszültségek feloldására. A Buddhizmusnak tulajdonképpen három fő pillére van: a megvilágosodás, a tan és a közösség.
 
A Buddhista Misszió számos előadást, közös meditációt, emellett nyári elvonulásokat is szervez, ahol pár héten keresztül intenzíven tudunk együtt meditálni. Van egy belvárosi központunk Budapesten a Karinthy utcában, Kamaraerdőn található a Maitréja Ház, ami egy gyönyörűen felújított meditációs központ, de emellett Sopronban és Miskolcban is vannak kisebb központjaink. Az egyházunk által szervezett programok és előadások nyitottak, amelyekre bárki eljöhet, szívesen várjuk az érdeklődőket.
 
 
Adó1százalék.com: Hogyan jött létre a Buddhista Misszió?
 
Amóghavadzsra: A Buddhista Misszió mintegy 60 éve alakult, az első olyan hazai buddhista szerveződés, amit az állam – egyedülállóan a rendszerváltás előtt – hivatalosan egyházként ismert el. Mivel hazánkban hosszú ideig ez volt az egyetlen elismert buddhista egyház, sokan, akik valamilyen szempontból foglalkoztak a keleti kultúrával, tudományokkal, filozófiákkal (asztrológia, buddhizmus stb.) csatlakoztak a Buddhista Misszióhoz. A rendszerváltás után, amikor lehetőség nyílt arra, hogy mindenki megalapíthassa a saját közösségét, gyakorlatilag szétesett a Buddhista Misszió – rengeteg kis egyház, szerveződés jött létre, amelyek közül néhány egyházi státuszt is kapott. A Buddhista Misszió azonban ezután is folytatta működését. A rendszerváltás óta eltelt évtizedek alatt a Misszió jelentős fejlődésen ment keresztül: saját eszközök nélküli, baráti társaság módjára szerveződő kisközösségből több központtal és stabil alapokkal rendelkező kisegyházzá nőtte ki magát. A hazai közösség jelenleg mintegy 1000 főt számlál.
 
 
Adó1százalék.com: El tudná mondani, mire fordítják az adó 1%-os támogatásokat?
 
Amóghavadzsra: Az 1%-os adományok teszik lehetővé, hogy fenntartsuk, működtessük központjainkat, így valósulhat meg, hogy sokan együtt, szép és rendezett környezetben végezhessük gyakorlatainkat. Ezekből a támogatásokból finanszírozzuk a – külső érdeklődők által is látogatható – magas színvonalú előadásainkra érkező, külföldi tanítók útiköltségét. Az adófizetők felajánlásai lehetővé teszik továbbá, hogy évente háromszor megjelenő Dharma újságainkat ingyenesen eljutathassuk az érdeklődőknek.
 
Adó1százalék.com A Buddhista Misszió karitatív tevékenységet is végez, kiken segítenek?
 
Amóghavadzsra: Nagyon fontos számunkra, hogy tapasztalatinkat tovább adhassuk másoknak is, ne csak magunkon, de – ha van erre lehetőségünk – másokon, főként rászorulókon is segítsünk. Többek között idős, gyakran súlyos betegeknek segítünk az öregséggel, öregedéssel, haldoklással kapcsolatos folyamatok feldolgozásában. Támogatjuk és erősítjük őket, hogy meg tudják találni élethelyzetükben is a pozitívumokat, segítünk nekik ráébredni, hogy – az általános társadalmi felfogásával ellentétben – életük még ebben a helyzetben is lehet értékes és teljes.
 
Emellett járunk a Szegedi "Csillagbörtönbe” is, hogy elítélt, börtönben élő emberelek is megismerhessék tanainkat és gyakorlatainkat. Levélben, telefonon kommunikálunk érdeklődőkkel, és bizonyos időközönként személyesen is látogatást teszünk, hogy közösen meditálhassunk, beszélgethessünk a rabokkal. A buddhista gyakorlaton keresztül megvalósulhat, hogy a börtönviselt emberek megtalálhassák magukban azt az értéket, ami lehetővé teszi, hogy életüket olyan minőségben élhessék, ami önmaguk és a társadalom számára is értékessé válhat.
 
Az alábbi linken találja a Buddhista Misszió, Magyarországi Árya Maitreya Mandala Egyházközösség adatlapját, ahol fel is ajánlhatja a a szervezetnek adója 1%-át. Töltse ki az EGYSZA lapot oldalunkon keresztül!
 
Elérhetőségek:
Szerző
Ivanyos Judit