A fiatalok szja mentességéről szóló javasolt szabályozás nem korlátlan alanyi adómentességet jelent.
 
A szabályozás arra vonatkozik, hogy a 25. életévét be nem töltött magánszemélyek egyes, a törvényben megnevezett, az összevont adóalapba tartozó, munkavégzéssel szerzett jövedelmeit meghatározott értékhatárig adóalap csökkentő kedvezményként vehetik figyelembe. Az értékhatárt meghaladó, továbbá minden más adóköteles jövedelmek tekintetében a fiatalok esetében is fennmarad az adókötelezettség. Ilyen adóköteles jövedelem pl. a bérbeadásból, magánszálláshely-szolgáltatásból származó, vagy egyéb jogcímen szerzett, osztalék és más külön adózó, valamint az ekhós jövedelem.
 
A fiatalok kedvezménye a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követően, de a személyi (fogyatékos) kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.
 
A javasolt szabályozás 2022. január 1-jén lép hatályba. Az átmeneti előírás szerint a munkaviszonyból származó jövedelem esetében a 2021. december 31-ét követő időszakra elszámolt, a 2022. évet megelőző évre vonatkozó, de 2022. január 10-ét követően kifizetett bevétel adókötelezettségére, egyéb esetben a 2021. december 31-ét követően megszerzett bevétel adókötelezettségére kell első ízben alkalmazni.
kép forrása: www.freepik.com
 
 
 
 
 
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya