Fontos határidők elé néznek a civilek májusban és szeptemberben is. Nézzük, mely időpontokra kell figyelni idén! 
 
 

Május

Május az egyik legfontosabb hónap a civil szervezeteknek a beszámoló leadás szempontjából. A következő határidőkre érdemes odafigyelniük ebben a hónapban:
 
Május 20.
 
Május 20 a határideje az szja 1% felajánlásának. Ez az időpont azonban nemcsak a magánszemélyeknek fontos, hanem a civil szervezeteknek is, ugyanis eddig buzdíthatják az adózókat, hogy ajánlják fel 1%-ukat a szervezet részére.
 
Május 31.
 
A szervezetek május 31-ig helyezhetik letétbe a közhasznúsági beszámolót és a közhasznú mellékletet, ezeket papír alapon vagy elektronikusan nyújthatják be az Országos Bírósági Hivatalhoz. Amennyiben elmulasztanák, akkor további egy évig pótolhatják ezt. Ha azonban ezt is elmúlasztják, akkor a szervezettel kapcsolatos nyilvántartást végző bíróság törvényességi ellenőrzés céljából értesítést küld az ügyészség részére. Ha a szervezetnek saját honlapja van, akkor a beszámolnak és a közhasznúsági mellékletnek – legalább 2 évig – szerepelnie kell ott is.
 
Május utolsó napjáig újíthatják meg a szervezetek a közhasznúsági jogállásukat. Amennyiben erre igényt tartanak, akkor a létesítő okiratuk módosításával tehetik ezt meg. A közhasznúsági jogállás megváltoztatásához egy nyomtatványt kell kitölteni és leadni a székely szerinti törvényszéknél.
 
Szintén ez a nap az végső időpontja a társasági adóbevallás vagy az azt helyettesítő egyszerűsített adónyilatkozat elküldésének. A nyilatkozatot elektronikusan vagy ügyfélkapun keresztül juttathatják el az adóhivatalhoz.
  
Május 31. a határideje a számviteli beszámoló elküldésének, amelyet a közhasznúsági melléklettel együtt papírlapon, postai úton juttathatnak el az Országos Bírósági Hivatalhoz.
 
Ugyancsak ez a nap a végső napja 2015-ös évről szóló statisztikai jelentés leadásának
A jelentést elektronikus úton juttathatják el a NAV-hoz.
 
Továbbá május 31. a végső időpontja az szja 1%-os beszámoló elküldésének, amelyet a szervezet a 2014-ben folyósított, és 2015-ben felhasznált 1%-os felajánlások összegéről köteles elkészíteni. Ha a civil szervezet tartalékolja az összeget (amire legfeljebb 2 évig van lehetősége), akkor annak időtartamát és összegét is jelölnie kell a beszámolóban. Ehhez 2016-ban a 14KOZ kitöltése szükséges, amit elektronikus úton vagy ügyfélkapun keresztül juttathatnak el a NAV-hoz.
 

Szeptember

A nyári szusszanás után ismét mozgalmas időszak következik a civilek életében, az ősz elején ugyanis fontos határidőkre kell számítani.
 
Szeptember 15.
 
Az adóhatóság szeptember 15-én teszi közzé honlapján az idei 1%-os kedvezményezettek nevét, székhelyét, adószámát vagy technikai számát, részükre érvényesen felajánlott összegeket és részükre érvényesen rendelkezők számát.
 
Szeptember 30.
 
Egy új szabály, hogy az a szervezet, amely az adott évben részesülni kíván az 1%-os felajánlásokból regisztrálnia kell azt a megelőző évben az adóhatóságnál, amit az EGYREG adatlap kitöltésével tehet meg. Ha azonban a szervezet már regisztrált az előző évben, és szeptember 1-jén kap tájékoztatót a NAV-tól (szja 1%-os felajánlásokról), akkor nem kell újra regisztrálnia. 
 
Ugyancsak szeptember 30-ig utalja át a NAV a kedvezményezett civil szervezetek részére az 1%-os felajánlások összegét.
 
További civilekre és adófizetőkre vonatkozó határidőkről adónaptárunkban olvashat.