Mozgalmas hónap elé nézhetnek a civil szervezetek. Májusban ugyanis elmulaszthatatlan határidők közelegnek. Íme az idei legfontosabb dátumok, amikre figyelniük kell a civileknek!
 
 
Május az egyik legfontosabb hónap a civil szervezetek életében. Nézzük is, melyek azok az időpontok, amelyekre érdemes időben felkészülni.
 

Május 20.

 
Erre a határidőre nemcsak a magánszemélyeknek kell odafigyelniük, hanem a civil szervezeteknek is. A közhasznú szervezetek eddig az időpontig buzdíthatják az adózókat, hogy segítség 1%-os felajánlásukkal a szervezetek munkáját.
 

Május 31.

 
Ez a határidő több szempontból is lényeges a szervezetek működésében.
 
Május végéig kell a közhasznúsági beszámolót, valamint a közhasznú mellékletet letétbe helyezni, és papír alapon vagy elektronikus úton benyújtani az Országos Bírósági Hivatalhoz. Amennyiben a szervezet saját honlappal rendelkezik a beszámolót és a közhasznúsági mellékletet azon is – legalább 2 évig – elérhetővé kell tenni. Ha azonban valamilyen okból elmulasztanák ezt, akkor még van lehetőségük a kötelezettségeket további egy évig pótolni. Amennyiben mulasztás történik, a szervezettel kapcsolatos nyilvántartást végző bíróság törvényességi ellenőrzés céljából értesítést küld az ügyészség részére.
 
Ez a nap a végső időpontja a közhasznúsági jogállás megújításának. Ha szükséges, akkor a létesítő okirat módosításával tehetik ezt meg. Egy nyomtatvány kitöltésével a székely szerinti törvényszéknél változtathatják meg létesítő okiratukat.
 
Szintén május 31. a határideje a társasági adóbevallás vagy az azt helyettesítő egyszerűsített adónyilatkozat leadásának. A nyilatkozatot elektronikusan vagy ügyfélkapun keresztül tölthetik ki.
 
Ugyancsak ez a nap a végső időpontja a számviteli beszámoló leadásának, amelyet a közhasznúsági melléklettel együtt papírlapon, postai úton küldhetnek el az Országos Bírósági Hivatalhoz.
 
Május végéig adhatják le a szervezetek a 2014-es évről szóló statisztikai jelentésüket. A jelentést elektronikus úton, az ELEKTRA rendszeren keresztül küldhetik el.
 
Szintén május 31. a határideje az szja 1%-os beszámoló leadásának, amelyet 2014-ben folyosított, és 2015-ben felhasznált 1%-os felajánlások összegéről kell elkészíteni. Amennyiben a szervezet tartalékolja az összeget (legfeljebb 2 év), akkor annak időtartamát és összegét is köteles feltüntetni. Ehhez 2015-ben a 14KOZ nyomtatványt kell kitölteni, amit elektronikus úton vagy ügyfélkapun keresztül küldhetnek meg a NAV-hoz.
 
A további határidőkről adónaptárunkban olvashat.