2017-től az adófizetők jó részének a NAV készíti el szja adóbevallását. A dolog hátulütője, hogy így könnyedén megfeledkezhetnek az adózók az 1+1 százalékos felajánlási lehetőségről. Az elkövetkező hónapokban mindenképpen érdemes minél több fórumon felhívni a rendelkezés lehetőségére az adófizetők figyelmét.
 
 
Jó hír, hogy idén az adófizetők jó részének, akár 4 millió személynek készítheti el a NAV személyijövedelemadó-bevallását a munkáltatók vagy kifizetők adatai alapján. Az Ügyfélkapuval rendelkező adózóknak automatikusan elkészíti az adóhatóság a bevallás tervezetet (eSZJA). Akinek nincs ügyfélkapuja, egy rövid – akár SMS-ben történő  kérvényben kérheti az eSZJA-t. Az új szabályról részletesebben korábbi cikkünkből tájékozódhat.
 
Fontos tudni, hogy az egyéni vállalkozók, az őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek önadózók maradnak, illetve, akik január végéig kérték, hogy a munkáltatójuk állapítsa meg a jövedelemadójukat a NAV nem készíti el bevallásukat.
 

Könnyű megfeledkezni róla

Az új rendszer alapján, ha az adózó nem változtat az adóhatóság által készített bevallás tervezeten, illetve nem nyújt be saját bevallást május 22-ig, akkor az eSZJA válik a hivatalos bevallásává. Így könnyen előfordulhat, hogy az adózók egy része megfeledkezik a rendelkezés lehetőségéről.
 
 
A Human Dialóg civil szervezetek kommunikációját segítő szervezet tavaly egy kutatást végzett az 1 százalékos felajánlási szokásokról. Ez alapján elmondható, hogy a nem rendelkezők jó része, 14,6 százaléka azért nem tesz felajánlást, mert megfeledkezik róla, további 8,6, illetve 5,3 százalék azért nem, mert vagy más készíti helyette a bevallását (pl. könyvelő), vagy nem is tud róla, hogy van rá lehetősége.
 
Szintén ebből a kutatásból derül ki az is, hogy azok közül, akiknek kérésre a múlt évben az adóhatóság elkészítette adóbevallását csak minden negyedik ember (23%) tett 1 százalékos felajánlást. Ugyanakkor azok közül, akik maguk készítették az adóbevallásukat, csak minden negyedik adózó nem ajánlotta fel az egy százalékot (78% rendelkezett róla). 
 
Bizakodásra adhat okot, hogy az adóhatóság januárban ügyfélkapun vagy postán küldött tájékoztatójában mindenkinek elküldte az 1+1 százalékos felajánláshoz szükséges nyomtatványt (EGYSZA lap), amit a bevallástól függetlenül is el lehet juttatni a NAV-hoz. Az adóbevallási nyomtatványt (16SZJA) 2017-ben is ki lehet tölteni, a program pedig figyelmezteti az adózót, ha megfeledkezik az 1+1 százalékának felajánlásáról.

 

Csökken vagy növekszik?

A fent ismertetett tények függvényében a civil szervezeteknek és egyházaknak van okuk aggodalomra. Ugyanakkor jó hír, hogy 1997 óta, amióta az adófizetőknek lehetőségük van a felajánlásra folyamatosan növekedett az 1 százalékos támogatások összege, egészen 2009-ig, amikor a gazdasági válság hatására egy pár éves csökkenés volt tapasztalható. A csökkenő trendre ráerősített az szja felső adókulcsának eltörlése, és az egységes 16 százalékos (2016-tól 15 százalékos) adókulcs bevezetése, ami csökkentette a felajánlható adó nagyságát. A szakértők szerint csökkenés az adófizetők bizalmatlanságával is magyarázható, ugyanis több civil szervezetről derült ki az elmúlt években, hogy visszaéltek az adófizetők bizalmával, és nem jótékony célokra használták fel a támogatásokat.
 
 
Két éve azonban – az adókulcs csökkenésének ellenére – újra elkezdtek növekedni az 1 százalékos felajánlások, vélhetően a gazdasági helyzet javulása miatt. Pozitív hatása lehet annak is, hogy 2015-től a NAV jóval szigorúbban ellenőrzi az egyesületek és alapítványok munkáját, így a visszaélések is csökkentek. 2016-ban csak a civileknek felajánlott összeg 8,4 milliárd forint volt, 2011 óta először haladta meg a 8 milliárd forintot – írja az Origo.
 
Fontos rámutatni, hogy a felajánlók száma nem változott lényegesen az elmúlt két évben, a növekvő trend tehát a keresetek általános növekedésével magyarázható. Másfelől elmúlt 20 évben szépen lassan duplájára nőtt az 1 százalékukat felajánlók száma. Az elmúlt években a magánszemélyek majdnem fele tett felajánlást egyháznak/civil szervezetnek vagy mindkettőnek, ami európai viszonylatban is jó aránynak számít.

 

Érdemes felhívni a felajánlók figyelmét

Felmerül a kérdés, hogy növekedhet-e tovább az 1 százalékok aránya az új rendszer bevezetésével, ami ugyan nagy terheket vesz le az adózók válláról, de nagyobb tudatosságot igényel a felajánlás szempontjából.
 
„Az adófizetők jellemzően a bevallás készítésekor foglalkoznak a civil és egyházi egy százalékokkal. Ha közvetlenül nincs különösebb dolguk vele, azaz ha nem maguk csinálják, kevesebb figyelmet fordítanak a felajánlására is. Az adóbevallás idei határideje, május 22. után derül majd ki, végül hány adózó kérte adóbevallása elkészítését a NAV-tól. Ha sokan, akkor az feltételezhetően a felajánlási hajlandóság csökkenését eredményezi” – mondta az Origónak februárban Miha Tamás, a Human Dialog ügyvezetője.
 
A felajánlások alakulása azonban a civil szervezetek és egyházak buzdító tevékenységén is múlik. Éppen ezért idén a lehető legtöbb fórumon érdemes felhívni az adófizetők figyelmét a változásra és a felajánlás lehetőségére, módjaira. Az alábbi cikkünkben egy jó összeállítást talál a leadási határidőkről és arról, hogy milyen módokon ajánlatják fel az adófizetők 1+1 százalékukat.

 

Így növelheti 1 százalékát egyszerűen

Regisztráljon ingyenesen oldalunkra vagy, ha már van saját adatlapja, frissítse, bővítse azt. Az Adó1százalék.com az egyik leglátogatottabb 1 százalékos információs portál, az 1 százalékos kampányidőszakban több ezren böngésznek oldalunk szerevezet-keresőjében. Az adófizetők a választott szervezet adatlapjáról pár kattintással felajánlhatják adójuk 1 százalékát.
 
Érdemes minél több információt feltüntetni, hiszen minél informatívabb egy adatlap, annál nagyobb az esélye, hogy a magánszemélyek felajánlják a szervezet részére adójuk 1 százalékát. Így jobban beleláthatnak az adófizetők a szervezet munkájába, ami felkeltheti az érdeklődésüket és szimpátiát ébreszthet bennünk a szervezet iránt.
 
Amennyiben pedig bemutatkozó cikkel, kiemelt megjelenéssel szeretne szerepelni az Adó1százalék.com-on vagy a szervezet-keresőjében, akkor tekintse meg médiaajánlatunkat.
Szerző
Ivanyos Judit