Jelentősen megváltoztak 2014-ben az 1% felhasználásának feltételei. Az egyik módosulás, hogy az idei évtől a kedvezményezett szervezetek már csak 1%-os  bevételük 10%-át, maximum 10 millió forintot fordíthatják marketingre.
 
Nem véletlen, ha idén kevesebb 1%-ra buzdító reklámkampány jön szembe, az idei évtől a civil szervezet az 1%-os felajánlások 10%-át, maximum 10 millió forintot költhet marketingre.
 

Kevesebb reklám, kevesebb pénz?

Miha Tamás, a Human Dialog ügyvezetője 2014. szeptemberében azt nyilatkozta, a jogalkotók célja vélhetően az a reklámkampány plafonnal, hogy célzottabb legyen az adófizetők szja 1%-ának felhasználása, hogy több pénz jusson a szervezet tevékenységére, például a rászorultak segítésére.

 
A célok természetesen üdvözítőek, ugyanakkor félő, hogy a kevesebb marketing miatt a civilek nem tudják majd olyan jól felhívni a figyelmet magukra, mint eddig, így kevesebb felajánlás érkezik majd részükre. Számos szervezetnek ez azért jelenthet gondot, mert eleve elmaradottabbak a többiekhez képest kampányaikban, több alapítványnak nem nincs megfelelő digitális marketingje, például nem rendelkezik korszerű honlappal, vagy egyáltalán nincs is saját weboldala. 
 
A szakértők szerint a felajánlásokat fogadó kedvezményezettek táborában számos olyan nagy szervezet is van, amelynek a költési maximum miatt vissza kell majd fognia kampányköltségeit.
 

Így segítheti a szervezetek munkáját

2015-es újdonság, hogy a felajánlók az 1%-os nyilatkozaton feltüntethetik nevüket, postai vagy elektronikus levelezési címűket, így adataikat eljuttathatják az általuk kedvezményezettként megjelölt szervezethez. Ez azért nagy segítség, mert így a civil szervet felveheti a kapcsolatot célközönségével, az eddigi felajánlóival. Ezáltal kampánya is sokkal célzottabbá válhat. Az új jogszabályról itt olvashat részletesebben. 
 

Játékot indít az Adó1százalék.com

A buzdító kampányokat azért sem érdemes visszafogni, mert idén nyereményjátékot indít az Adó1százalék.com. Áprilisban veszi kezdetét a szavazás, melyben olvasóink dönthetik el, hogy 2015-ben melyik a legjobb 1%-os kampány. Videóval és képpel is lehet indulni. A győztes szervezet nagy értékű reklámkampányt nyer, szavazók között pedig értékes nyereményeket sorsolunk ki. 
 
Itt tudhat meg többet arról, hogy a szervezet mire használhatja fel az 1%-os felajánlást.