Május 10-e fontos határidő a munkavállalók számára, ugyanis azok, akiknek munkáltatójuk készíti el adóbevallásukat, eddig a napig adhatják le 1%-os rendelkezésüket munkaadójukhoz.
 
 
Ha korábban a munkavállaló kérvényezte a munkáltatói megállapítást (január  31-ig), és a munkáltató elvállalta a bevallás elkészítését, akkor a munkaadó május 2-ig küld igazolást a munkavállaló részére a szja-bevallás elkészítéséről. Fontos továbbá, hogy a munkáltatónak május 22-ig kell leadni a végleges adóbevallást az adóbevalláshoz.
 

Így rendelkezhet adója 1%-áról

Minden személyi jövedelemadó fizetésére kötelezett magánszemély felajánlhatja adója 1%-át egy civil szervezet részére, valamint +1%-ot adományozhat egy elismert egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére. Rendelkezni természetesen nem kötelező, de érdemes, mivel felajánlásával fontos feladatokat ellátó civil szervezeteket és egyházakat támogathat. Ha azonban nem él felajánlási jogával, adója 1+1%-a a NAV-hoz kerül, és a továbbiakban az állam dönt az összeg sorsáról.
 
Érdemes tudni, hogy amennyiben az adózó munkáltatói adómegállapítást választja, a munkaadó nem köteles figyelmeztetni őt, hogy függetlenül az adóbevallástól rendelkezhet 1+1%-áról, ám ezt célszerű megtenni, hogy az adófizető ne mulassza el a felajánlást.
 
Amennyiben bevallásától függetlenül rendelkezik vagy a munkáltatói adómegállapítást választotta, akkor a 16EGYSZA lapot kell kitöltenie. Ha munkáltatón keresztül juttatja el rendelkező nyilatkozatát, akkor azt május 10-ig egy lezárt borítékban, a saját nevével és adószámával ellátva adja át a munkáltatónak. Fontos, hogy a munkáltató nem nézheti meg annak tartalmát, és köteles azt legkésőbb május 22-ig megküldeni a NAV-hoz. Ha nem sikerül május 10-ig átadni a nyilatkozatot munkáltatónak, akkor május 22-ig még a munkavállaló is eljuttathatja a – személyesen, postai vagy elektronikus úton – az adóhatósághoz.
 

Így töltheti ki az EGYSZA lapot

Egy kedvezményezetti körbe tartozó szervezet közül csak egyet választhat!
 
A nyilatkozaton tüntesse fel:
  • adóazonosító jelét
  • a kedvezményezett közhasznú szervezet nevét, adószámát
  • a kedvezményezett egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat nevét és technikai számát
 
Egy 2015-ben bevezetett újdonság szerint a felajánljó nevét postai/elektronikus levelezési címét eljuttathatja a kedvezményezetthez. Ha beleegyezik, hogy adatait az Ön által támogatott közhasznú szervezettel közöljék, akkor ezen szándékát a nyilatkozaton található kódkockában jelölje „X”-szel, valamint töltse ki az „Adózó neve mezőt” és „Az adózó postai levelezési címe” vagy „Az adózó elektronikus levelezési címe” mezők közül legalább az egyiket. Fontos azonban, hogy adatait nem kötelező megadni, ez csak egy lehetőség.

 

Segítünk a választásban!

Ha még nem tudja, kinek adja adója 1%-át, böngésszen szervezet-keresőnk segítségével, folyamatosan frissülő adatbázisunkban több mint 10 ezer szervezetet talál. Az érvényes egyházak/kiemelt költségvetési előirányzat adatlapjait itt érheti el. A szervezetek és egyházak saját adatlapján megtalálja a „Felajánlom” gombot, amelyre kattintva oldalunk automatikusan kitölti a szervezet nevére és adószámára/egyház nevére és technikai számára az 1%-os nyilatkozatot, amelyet ki is nyomtathat.
 
Fontos továbbá, hogy csak azok a szervezetek fogadhatnak 1%-os felajánlást, amelyek korábban regisztráltak a NAV-nál. Felajánlás előtt mindenképp érdemes ellenőrizni a regisztrált kedvezményezettek listáján, hogy a választott civil szervezet szerepel-e azon. Továbbá kizárólag az az egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat kaphat 1%-ot, amely rendelkezik technikai számmal.
Szerző
Ivanyos Judit