Adókedvezmény illeti meg azokat a párokat, melyeknek legalább egyik tagja 2018-ban házasodott először. Mit és hogyan kell tenni, hogy érvényesítség a kedvezményt? Nem, nem lesz automatikus. Olvasson tovább!

Az első házasok kedvezménye

 
Az első házasok kedvezményét azok a párok jogosultak igénybe venni, amelyeknek legalább az egyik tagja első házasságát kötötte 2018-as adóévben. A kedvezmény a házaspárnak a házasságkötés hónapját követő 24 hónapon keresztül jár, amennyiben a házasság ez idő alatt végig fennáll. A kedvezmény tehát nem csak azokra a hónapokra érvényesíthető, amelyekben Ön munkaviszonnyal rendelkezett.
 
A kedvezmény akkor is érvényesíthető, nem állt fenn a munkaviszony a teljes évben,de Önnek rendelkeznie kell az összevont adóalapban annyi jövedelmmel, amiből a kedvezmény összege levonható. Konkrétabban leírva: az adókedvezmány azt illeti meg, aki adózott.

 
A teeindői, ha önnek van Ügyfélkapu hozzáférése


 
A „Gyakori mezők” opciót választva egy tizenegy lehetőséget tartalmazó felület nyílik meg, melyben válassza az „Első házasok kedvezménye” lehetőséget. Ezután kattintson a „Tovább” gombra így válik elérhetővé az első házasok kedvezményével kapcsolatos adóbevallási sorok hozzáadása.

A „Hozzáadás”-t, majd a „Szerkesztés”-t választva tudja a családi kedvezménnyel kapcsolatos nyilatkozatait megtenni (házastársra vonatkozó adatok, megosztás, jogosultsági hónapok).

 

VAGY

 
A „Keresés a hozzáadható mezők között” lehetőséget választva keresőszóval választhatja ki a hozzáadandó sorokat. Ehhez a keresőmezőbe írja be az „első házasok” kifejezést, és kattintson a mezőben látható nagyítót jelképező ikonra. Ezzel elérhetővé válnak az első házasok kedvezményével kapcsolatos sorok. Innen az eljárás megegyezik az előző pontban leírtakkal.
 
A visszaigénylésre vonatkozó adatokat szintén a „Gyakori mezők” között találja (Visszaigényelhető adó, részletfizetés esetén kitölthető mezők néven). A visszaigénylési adatok során jelölni kell, ha Ön a teljes visszaigényelhető összeget, összegeket visszakéri, majd meg kell adni a számlaszámot, vagy a postai címet, ahová a NAV a visszajáró összeget kiutalja.

 A beírt adatokat a „Mentés” gombra kattintva rögzítheti. Ha az így módosított adatok megfelelőek, akkor a „Tovább a beadáshoz” gombra kell kattintani, a bevallás benyújtása pedig a zöld színű „Beadás” gomb választásával megtörténik.


 
Így csinálja, ha Önnek nincsen Ügyfélkapu regisztrációja


Ha Ön nem ért egyet a postán küldött bevallási tervezetben foglaltakkal, illetve az kiegészítésre szorul, akkor a 18SZJA bevallást kell benyújtania 2019. május 20-áig.
 
A nyomtatványt elérheti   az Általános nyomtatványkitöltő programon keresztül ezen a linken: itt, ezeket letöltve nincs szüksége ügyfélkapus regisztrációra. A nyomtatványokat kitöltheti nyomtatványkitöltő programmal, de lehetősége van üres dokumentumokat is letölteni, amit aztán kinyomtathat és kitöltheti kézzel.
 
Az első házasok kedvezményével kapcsolatban segítséget nyújthat a NAV honlapján megtalálható 73. számú, a családokat érintő adóalap-kedvezményekről szóló információs füzet, amelyet ezen a linken keresztül érhet el: http://nav.gov.hu/nav/inf_fuz
Szerző
Mirkó Anna