Tállai András államtitkár MTI-nek adott tájékoztatása szerint már március 1-én két héttel a március 15-i törvényi határidő előtt elérhetővé tette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a személyi jövedelemadó bevallási tervezeteket az eSZJA portálon.

Mit kell tennie a bevallási tervezettel?

Amennyiben egyetért az adóbevallási tervezettel, akkor nincs vele teendője, tervezete 2022. május 20-ával érvényes bevallássá válik.

Ha nem ért egyet a bevallási tervezetben szereplő adatokkal, akkor a tervezetet az elektronikus felületen módosítania kell és be kell küldenie.

Mi a teendő, ha a bevallási tervezet befizetendő személyi jövedelemadót tartalmaz?

Ha a bevallással egy időben személyi jövedelemadót kell fizetnie, akkor azt az alábbi módokon teheti meg:
 
  • az e-SZJA portálon bankkártyás fizetéssel;
  • átutalással a NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla elnevezésű, 10032000-06056353 számú számlára;
  • a NAV ügyfélszolgálatain bankkártyával (POS);
  • elektronikus hozzáféréssel, az eBEV-portálon, az adószámla lekérdezéshez kapcsolódóan internetes bankkártyás fizetéssel (VPOS);
  • csekken, amit bármelyik NAV ügyfélszolgálati irodában, illetve telefonon a NAV Infóvonalán keresztül a 1819-es telefonszámon igényelhet.
 
Kérhető-e részletfizetés?
 
Amennyiben a fizetendő személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási adó összege nem haladja meg az 500 ezer forintot, akkor automatikusan 2-12 havi részletfizetés közül lehet választani.

Hogyan kérheti a visszaigényelhető adót?

A bevallás kiegészítésekor kezdeményezheti a visszaigényelhető adó kiutalását, amelyhez meg kell adnia postázási címét vagy bankszámlaszámát. A visszaigényelt adót a bevallás beérkezésétől, a módosított bevallási tervezet jóváhagyásától számítva legkésőbb a 30. napon utalja ki a NAV.
 
 
Szerző
Szabó Éva