Van még néhány tisztázatlan kérdés a felújítási támogatással kapcsolatban. Lássuk a válaszokat!
 
Csak anyagköltségre is elszámolható a támogatás?

A jelenlegi információk szerint az anyagköltségről és a munkadíjról vegyesen, 50-50 % arányban kell számlát bemutatni. Ezt úgy kell értelmezni, hogy ha pl. 3 millió Ft támogatást szeretnénk igénybe venni, ahhoz 6 millió Ft-ot kell költenünk, és mindenképp kell lennie 1,5 millió Ft értékű számlának vagy anyagköltség vagy munkadíj oldalon, és emellé 4,5 millió Ft a másik oldalon.
 
Mit kell tudni a kamattámogatott otthon felújítási jelzáloghitelről?

Ez kifejezetten a felújítási támogatás előfinanszírozására szolgál és február 1-től igényelhető, akár 10 évre, 6 millió forint erejéig. A felújítási támogatás megérkezésekor az igénybe vett támogatás összegével a hitel automatikusan és díjmentesen előtörlesztésre kerül.
 
Milyen régi számlákat fogadnak el a támogatás igénybevételéhez?

Elvileg nincs olyan korlátozás, hogy pl. egy éven belül fel kell használni a folyósított összeget. Más a helyzet akkor, ha 3%-os kamatozású kamattámogatott otthon felújítási jelzáloghitelt veszünk fel. Ilyenkor ugyanis a hitel folyósításának időpontjától számított egy éven belül kötelező bemutatni a számlákat, ellenkező esetben nem kapjuk meg az addig igénybe vett és a futamidő maradék részében esedékes kamattámogatást. (Ez abban az esetben is így van, ha nem kapjuk meg a felvett hitel legalább 25%-ának megfelelő állami támogatást.)
 
Igényelhető-e a támogatás abban az esetben, ha csak később születik meg a gyermek?

A támogatás feltételeinek akkor kell megfelelni, amikor igényeljük. A számlák lehetnek korábbi dátumozásúak. Csak arra kell figyelni, hogy a számlák 2021-ben és/vagy 2022-ben legyenek kiállítva, valamint, hogy az utolsó számla kifizetését követő 60 napon belül, 2022. december 31-éig igényeljük a támogatást.
 
Most vásárolt használt ingatlanra is felvehető a támogatás?

Ha újonnan vásárolunk lakást, akkor nem kell megfelelni az egy éves bentlakási kötelezettségnek. De fontos, hogy az igényléskor legalább 50 százalékos tulajdonrésze legyen az igénylőnek, és mind az igénylők mind a gyermekek állandó lakcímmel rendelkezzenek az ingatlanban. 
 
Felvehető-e a támogatás nyaraló rendbe tételére?

A lakásfelújítási támogatás kizárólag a következőkben meghatározott épületekre vehető igénybe:
„Magyarország területén fekvő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya, vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületei”. Emellett minimum egy éves állandó lakcímmel kell rendelkezni az adott ingatlanban.
 
Milyen nyomtatványokat kell beadni az igényléshez?

A támogatás igényléséhez szükséges a számlaösszesítő, különböző nyilatkozatok és a vállalkozói szerződés benyújtása. Ezeket a Magyar Államkincstár oldaláról lehet letölteni.
kép forrása: www.edenbraehomes.com
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya