A Pro Canibus Alapítvány 2000-ben alakult. Talált, gazdátlan, sérült állatokat gyógyítanak – térítésmentesen. Az ország minden részéről fogadnak állatokat, nemcsak kutyákon és macskákon, de más, akár vadon élő állatokon is segítenek. Az Alapítvány által ellátott esetek száma évről évre nő, az elmúlt évben több mint 100 beteg vagy sérült állaton segítettek. A hozzájuk érkező állatoknak a közösségi média és lelkes önkéntesek segítségével találnak új gazdit.
 
Az Alapítvány számára gyakorlatilag az egyetlen bevételi forrást az adók 1 %-a jelenti, az egyéb magánszemélyektől érkező támogatások ritkábbak a fehér hollónál. 
 
 
Adó1százalék.com: Hogyan kerülnek a Pro Canibus Alapítványhoz az állatok?
 
Dr. Zöldi Tamás: Az ország minden részéről fogadunk állatokat. Többnyire magánszemélyek hoznak gazdátlan, sérült állatokat, de számos állatvédő szervezettel is együtt dolgozunk. Sérült, vadon élő állatokat is kezelünk, nemrégiben például egy törött szárnyú dolmányos varjú érkezett hozzánk, amelyet sikeresen megműtöttünk.
 
A nagyon bonyolult, súlyos esetek ellátásában együttműködünk a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karával, illetve más állatkórházakkal is. A műtétek, kezelések költségeit természetesen ezekben az esetekben is mi finanszírozzuk.
 
 
Adó1százalék.com: Tudna mesélni konkrét esetet az elmúlt évből?
 
Dr. Zöldi Tamás: A tavalyi év egyik legemlékezetesebb esete egy komoly sérülésekkel érkező labrador jellegű kiskutya volt. A három hónapos kölyökkutyát Budapesten, a XVII. kerületben találták elütve - az úttesten feküdt. Szerencsére egy autós megállt, hogy segítsen rajta. Az Ambulancián kiderült, hogy sérülései nagyon súlyosak , akár az életébe is kerülhet az autóval való találkozás. Medencecsontja két helyen, valamint a jobb combcsontja és a sípcsontja is eltörött. A kutyus nagy fájdalmai ellenére is kedvesen fogadta a segítséget. Az Állatorvos-tudományi Egyetem Sebészetére került, ahol több műtéten esett át. Hetekig tartott az állapotának stabilizálása. 
 
 
A beavatkozás költségeit természetesen a Pro Canibus Alapítvány finanszírozta.
A kutyust később egy állatorvostan-hallgató lány fogadta örökbe és Tarának nevezte el.
 
 
 
Sokat hallunk róla, új gazdája rendszeresen tájékoztat minket Tara állapotáról. Legutóbb az alábbi hír érkezett a kutyusról: "Tara nagyon jól van, szépen épül fel a műtétekből. Óvatosan, lassan, de kezdi használni a lábát - habár a térde nagyon nehezen hajlik még. Csupa szeretet, minden embert körülrajong, nem fél semmitől – se a porszívótól, se  az autóban utazástól, se a hajszárítótól…, csak egy valamitől: a sípolós kutyajátékoktól ;)
 
Tara új gazdájával
 
Adó1százalék.com: Milyen szakmai háttérrel rendelkeznek a kóbor állatok ellátásához? 
 
Dr. Zöldi Tamás, állatorvos: A Pro Canibus Alapítványnak a „háttérintézménye” a Szent Bernát Pestimrei Kisállat-ambulancia. De természetesen, ha más kollégák kérik az Alapítvány segítségét a kóbor állatok ellátásában- számíthatnak ránk.
 
A csapatunkban megtalálható profi traumatológus-sebész, madárspecialista, belgyógyász, bőrgyógyász és lelkes ápolók is. Az Ambulancia felszereltsége kiemelkedően jó. Modern digitális röntgenberendezés, ultrahang, mikroszkóp, sebészeti berendezések és számtalan egyéb orvosi műszer szolgálják a minél magasabb szintű betegellátást.
 
Speciális szolgáltatásokat is nyújtunk: van nálunk ortopédiai szakrendelés, ellátunk vadászgörényeket, valamint madárspecialistánk foglalkozik házi és vadon élő szárnyasok gyógyításával is.  
 
Adó1százalék.com: Milyen állatokat látnak el az Ambulancián?
 
Dr. Zöldi Tamás: Leggyakrabban kutyák és cicák betegségeit orvosoljuk, de speciális tudással rendelkező kollégáink révén komoly tapasztalattal rendelkezünk a madarak és a vadászgörények ellátásában is. A műtőnk felszereltsége bonyolult beavatkozások elvégzését is lehetővé teszi.
 
Az nálunk kezelt állatoknál nagy figyelmet fordítunk arra, hogy maximális jólétben legyenek a kórházi kezelés alatt. Jó minőségű táplálékot kapnak, kényelmes, puha fekhelyet biztosítunk számukra.
 
Nem teszünk különbséget a gazdák által az Ambulanciánkra hozott és a mentett, gazdátlan állatok között, minden beteg ugyanolyan színvonalú ellátásban részesül. 
 
 
Adó1százalék.com: A gyógyításon kívül milyen egyéb feladatokat látnak el?
 
Dr. Zöldi Tamás: A gyógyító tevékenység mellett oktatással is foglalkozunk.
A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának külső oktatóhelye vagyunk, ezért a kisállatklinikai gyakorlatot nálunk is teljesíthetik a hallgatók. Továbbá kapcsolatban állunk külföldi oktatási intézményekkel, egyetemekkel is. Az idei évben például Németországból érkeznek hallgatók gyakorlatra hozzánk. Emellett az itt dolgozó állatorvosok is tanítanak vagy tartanak előadásokat országszerte.
 
Fontos, hogy a tevékenységünk maximálisan átlátható és visszakövethető, mivel a hozzánk érkező állatok kezeléséről részletes jegyzőkönyvet és fotókat készítünk. Ez azért is hasznos, mert később ezeket a dokumentációkat nagyon jól fel tudjuk használni oktató tevékenységünk során is.
 
2015-ben az Alapítványunk tevékenységét évekre visszamenőleg vizsgálta a NAV is és a vizsgálat végén dicséretben részesültünk. Példa értékűnek tartották az adminisztrációnkat és a kiadásaink átláthatóságát.
 
Adó1százalék.com: El tudná mondani, mire használják fel az adó 1%-os támogatásokat?
 
Dr. Zöldi Tamás: Szinte az egyetlen bevételi forrásunk az 1%-os felajánlásokból származik. Minden egyes adóforintot a sérült vagy beteg mentett, gazdátlan állatok ellátására, gyógyítására fordítjuk. Az Alapítvány tisztségviselői soha nem vettek föl egyetlen forint tiszteletdíjat sem, munkájukat társadalmi megbízatásban végzik.
 
Egy súlyosan sérült, csonttöréseket szenvedett állat műtétjének  és rehabilitációjának költsége akár a 100 ezer forintot is meghaladhatja, hiszen az állatok gyógyszereit, a fémimplantátumokat nem támogatja a társadalombiztosítás. Az Alapítvány által finanszírozott és ellátott állatok száma évente 120 és 200 között mozog. Kapacitásunk ennél többet is lehetővé tenne, de sajnos az anyagi lehetőségeink korlátozottak.
 
Ha beteg, sérült állatot talál, ezen a telefonszámon hívhatja az alapítványt:
06/1-295-3085. Az alábbi linken találja a Pro Canibus adatlapját, ahol fel is ajánlhatja a szervezetnek adója 1%-át, töltse ki az EGYSZA lapot oldalunkon keresztül.
Szerző
Ivanyos Judit