Idén is lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1%-ának felajánlásáról. A civil kedvezményezettek részére felajánlható 1% mellett, további 1%-ot egy technikai számmal rendelkező vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak ajánlhat fel. A kiemelt költségvetési irányzat most is a Nemzeti Tehetség Program, amelynek célja a magyar tehetségek felkutatása és tehetségük kibontakoztatásának elősegítése.

Fontos tudni, hogy az idei évtől került bevezetésre az a változás, amely szerint már nem csak a vallási közösségeknek, hanem a kiemelt költségvetési előirányzatnak tett felajánlások is érvényben maradnak.

Azaz, amennyiben 2021-ben technikai számra tett formailag megfelelő nyilatkozatot, azt a NAV 2022-ben és utána is figyelembe veszi, mindaddig, amíg nem ad be újabb nyilatkozatot vagy korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza a 21EGYSZA nyomtatvány vonatkozó rovatában legkésőbb 2022. május 20-áig.

Tavaly 1,1 milliárd forintot ajánlottak fel az adófizetők a Nemzeti Tehetség Programnak, míg a legtöbb felajánlást kapó egyház a Magyar Katolikus Egyház volt, amely részére 740 326 fő felajánló rendelkezett, így összesen több mint 4,3 milliárd forintot utalt ki számukra a NAV.

A második helyen a Magyarországi Református Egyház áll, amely 1,8 milliárd forintnyi felajánlást kapott, tehát több mint háromszor annyit, mint a listában a következő helyen álló Magyarországi Evangélikus Egyház.

A legtöbb felajánlást kapó vallási közösségek listája:
 
  1. MAGYAR KATOLIKUS EGYHÁZ
  2. MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ 
  3. MAGYARORSZÁGI EVANGÉLIKUS EGYHÁZ
  4. MAGYARORSZÁGI KRISNA-TUDATÚ HÍVŐK KÖZÖSSÉGE
  5. MAGYARORSZÁGI EVANGÉLIUMI TESTVÉRKÖZÖSSÉG
  6. MAGYARORSZÁGI BAPTISTA EGYHÁZ
  7. A TAN KAPUJA BUDDHISTA EGYHÁZ
  8. HIT GYÜLEKEZETE
  9. GYÉMÁNT ÚT BUDDHISTA KÖZÖSSÉG
  10. MAGYARORSZÁGI ZSIDÓ HITKÖZSÉGEK SZÖVETSÉGE
 
2022-ben bővült a felajánlásra jogosult vallási közösségek listája, 147 technikai számos kedvezményezett közül választhatja ki, hogy kinek ajánlja fel személyi jövedelemadója plusz 1%-át.

A NAV által közzétett kimutatások és elszámolások itt érhetőek el.
 
kép forrása: www.canva.com
 
 
Szerző
Szabó Éva