Indiai mesterük könyörületességről szóló tanítását komolyan véve a hazai Krisna-hívők 30 éve hozták létre az Ételt az Életért Szegényélelmezési Programot hazánkban. Három évtized alatt hétmillió adag ételt osztottak ki a rászorulóknak.
 
Mennyit ér 500 000 adag étel egy évben? Mennyit ér 2000 adag étel naponta? És mennyit ér egy adag étel egy ember számára? Ez utóbbi valószínűleg felbecsülhetetlen, hiszen az étel az alapvető biztonságot jelenti a szegénységben élőknek. Ha valaki éhezik, minden gondolatát ez köti le, és az életvezetésről való gondolkodás ellehetetlenül. A napi betevő biztosítása segíti az embereket életük rendezésében is.
 
Ételosztás a koronavírus járvány idején
 
Az ételosztásban résztvevők már tavasszal is bebizonyították, hogy minél nagyobb a baj, annál többre képesek: az akkori járványban dupla adag ételt főztek, és vitték kórházakba, rendelőkbe, mentőállomásra. Legfőbb együttműködő partnerük a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (Fővárosi Önkormányzat hajléktalanellátó szervezete). Mára visszaálltak az eredeti mennyiségekre, és az sem kevés: országosan 2000 adag tápláló, tiszta, vegetáriánus étellel kínálják azokat, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.
 
A járványügyi előírások a maszk használaton és a megfelelő távolságtartáson kívül nem sokban változtattak a munkájukon, mert a maximális tisztaságra törekedtek eddig is. A Krisna-tudatúak számára a tisztaság mindennapi életük egyik fő szervező elve. Hisznek abban, hogy ha a külső világunkat (a lakásunkat, a ruházatunkat) tisztán tartjuk, és friss, tiszta és erőszakmentes élelmiszert fogyasztunk, akkor a gondolataink, a szavaink és a tetteink is tiszták lesznek. A főzés során különösen figyelnek a higiénia betartására, de ez már a járvány előtt is így volt. Ha adományból érkezik az alapanyag, gondosan átválogatják, és csak a jó minőségű összetevőket használják fel.
 
 
De honnan tudják, hogy ki a rászoruló? - kérdezik oly sokszor tőlük. 
-Nem a mi dolgunk megítélni, hogy egy ember valóban rászorul-e vagy sem az ételre, amit főztünk. Mi úgy gondoljuk, aki valamiért úgy érzi, hogy szüksége van rá, azt nem küldhetjük el, még ha látszólag nem is szorul rá az ingyen ebédre, ezt mi nem akarjuk eldönteni - mondja Szilaj Péterné, lelki nevén Gandharvika Prema Dasi, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szóvivője, aki 1995 óta részt vesz az ételosztásban. Soha nem tudhatjuk ugyanis, hogy kinek milyen sors jutott, és azt sem, hogy mi magunk nem kerülünk-e hasonló helyzetbe. 
A legtöbben a sorban egyébként sajnos nagyon rossz anyagi körülmények között élnek. Budapesten inkább a háztartással rendelkező, de alacsony jövedelmű családokat, nyugdíjasokat látják el, ill. azokat, akik tartósan munkanélküliek, tartós betegek vagy fogyatékkal élők. Most a járvány miatt munkahelyüket hirtelen elveszítők száma emelkedett meg, és ez várhatóan még növekedni fog. A meleg ebéd mellé kenyeret, innivalót, idény gyümölcsöt és kiegészítő tejtermékeket is gyakran adnak. A menü hat hetente ismétlődik, és nagyrészt magyaros ízvilágú vegetáriánus ételekből áll. Ha néha kevesebb az étel, úgy adagolják, hogy mindenkinek jusson, bár inkább az a jellemzőbb, hogy miután mindenki jóllakott, még maradni is szokott.
Budapesten és vidéken több családsegítő központtal és szociális intézménnyel állnak kapcsolatban, velük együttműködve érik el a rászoruló lakosságot, a Népligethez viszont bárki mehet, aki elveszítette a lába alól a talajt, akár a járvány, akár korábbi életesemények miatt.
 
Szép hagyomány és vallási kötelesség mások segítése
 
A Krisna-tudatúak számára a könyörületesség, vagyis mások segítése vallási kötelesség. Nem tesznek különbséget ember és ember között, mindenkire ugyanúgy tekintenek, mert tudják, hogy egy ember nem ítélkezhet egy másik felett, és mindenki hozhat rossz döntéseket. Arra viszont van lehetőség, hogy segítsünk, és enyhítsünk a mások szenvedésein.
A megvendégelésnek emellett egy szép hagyománya is él Indiában. A jómódú társadalmi rétegek gyakran vendégül látták a szegényeket, az otthonuk mindig nyitva állt a nélkülözők előtt. A templomokban pedig a szertartásokon túl ma is gyakran osztanak ételt a hiányt szenvedőknek. Gandharvika szerint egykor Magyarországon is jobban figyeltek egymásra, és gondoskodtak egymásról az emberek, jó volna ezt a hozzáállást visszahozni a jelen korba is, különösen olyan nehéz időkben, mint most, amikor sokan élnek magányosan. Az ételosztások ugyanis lelki támaszt is nyújtanak, hiszen az étel mellé mindig jár egy-két bátorító, együttérző szó a legelesettebb embernek is.
 
A karácsony kitüntetett időszak, hiszen az ajándékozásról, adakozásról szól. Ilyenkor nem csak meleg ételeket, hanem pékárut, gyümölcsöt, minőségi tartós élelmiszereket, szaloncukrot tartalmazó hideg élelmiszer-csomagot is kiosztanak, vidéken pedig több zsák meleg ruhát, játékokat, könyveket. 
 
Hogyan segíthetjük az ételosztók munkáját?
 
Ahhoz, hogy az ételosztók segíteni tudjanak, a mi segítségünkre is szükség van.
Az Ételt az Életért Alapítvány számára az állami normatíva mellett hatalmas jelentőséggel bír az adó 1% felajánlásokból befolyt összeg, amit meghatározó az alapítvány munkájának fenntartásában. Ez olyan adakozási lehetőség az emberek számára, ami két kattintáson kívül semmibe nem kerül nekik, és mégis átélhetik az adakozás pozitív érzését.
Az alapítvány számára utalni is lehet: 2500 Ft elegendő egy ember egy heti ebédjének fedezésére, 25 ezer forintból pedig 50 főt megvendégelnek. 
 
 
Akinek több kapacitása van segíteni, az jelentkezhet önkéntesnek az osztásokra, de nagyon várják a háttérmunkában segédkezőket is. 
 
A következő feladatok most különösen aktuálisak:
 
  • árupakolás
  • szállítás, teherautó kölcsönzése
  • fotósok, videósok jelentkezése, akik saját felszereléssel segítenek az események dokumentálásában
 
Az Ételt az Életért jelenleg futó programjai mind az elesetteken segítenek:
 
  • nemrég részt vettek a Magyar Élelmiszerbank Egyesület lakossági élelmiszer gyűjtésében, amelyhez 250 áruház és 6000 önkéntes is csatlakozott. Három ponton gyűjtöttek összesen 7 tonna tartós élelmiszert
  • Az Adventi Civil Börze civil szervezetek adventi adománygyűjtő kampánya, melyhez az Ételt az Életért Alapítvány is csatlakozott
  • Országos Karácsonyi Szeretetlakoma minden évben futó étel adományozási program
  • Napi ételosztás Budapesten több pontján, valamint Marcaliban és Egerben
  • „Mint egy falat kenyér” vidéki program: tartós élelmiszercsomag és alkalmanként meleg étel eljuttatása 14 mélyszegény vidéki településre; az önkormányzatok vagy helyi segítő szervezetek segítségével jutnak el a leginkább rászorulókhoz
  • ételkiszállítás nappali melegedőkbe, lábadozó intézményekbe és egyéb szociális intézményekbe
  • A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel karöltve havi több tonna élelmiszer megmentése a kidobástól 
 
 
A nemzetközi Food for Life program háttere
A programot 1972-ben indította útjára Śrīla Prabhupāda, a Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közössége alapító lelki tanítómestere, amikor egy kalkuttai templom ablakból azt látta, hogy éhező gyerekek veszekedtek az ételért. A vallás által előírt könyörületességet gyakorolva a mester megalapította a mozgalmat, amely ma már a világ 150 országában van jelen, és nap mint nap kétmillió adag étellel szolgál a rászorulók számára. Céljuk az emberek testi-lelki szenvedéseinek enyhítése - tápláló, vegetáriánus ételek osztásával.
 
 
 
 
Szerző
Kabarcz-Horváth Ibolya