Nem is gondolná az ember, mennyi mindent meg lehet még egy kisebb lakásban is házilag oldani anélkül, hogy az ember rá lenne szorulva a boltra vagy éppen a piacra. Egy közel 30 éve önellátó gazdálkodást működtető közösség megoldásai következnek nem csak karantén idejére.
 
A koronavírus járványnak és az annak nyomán szerte a világban elrendelt részleges vagy teljes kijárási tilalomnak egyik hozadéka a környezetterhelés csökkenése. Szinte naponta látni a műholdfelvételeket a tisztább iparvidékekről, metropoliszokról, és bejárta a sajtót az a hír is, miszerint a második világháború óta először látni 200 km-es távolságból is a Himalája csúcsát.
 
 
A másik oldalon persze ott van, hogy az emberek bezárkóztak otthonukba, nagyon sok mindenről le kell mondaniuk, többek között alapvető élelmiszereikről, így végső soron a kényelmükről és jó közérzetükről. A kettő azonban egyáltalán nem zárja ki egymást.
 
Nagyon sok példa kering az interneten arról, mi mindent tudunk otthon magunk is előállítani: elég csak a liszt- és élesztőfogyasztásra gondolni, és hogy szinte egy ország vált ezzel egyidőben pékké. Nem gondolnánk, de még nagyon sok minden termesztéséhez, elkészítéséhez ki se kell lépnünk az utcára. Ezeket azért is jó felismerni, mert akkor a járvány elmúltával tartósan is megmaradhat ez a természetközeli szemlélet.
 
Otthon is alkalmazható praktikákat bemutató cikkek:
 
A somogyvámosi Krisna-völgy gyakorlatilag az 1993-as létrejötte óta az önellátásra törekszik. Céljuk, hogy felkutassák és alkalmazzák azokat a hagyományos, jól és egyszerűen működő eljárásokat, melyek segítségével létrejöhet egy önmagát teljesen ellátó közösség. A három legfontosabb alappillér a táplákozás, a ruházkodás és megfelelő otthon kialakítása.
 
Pár példa az életükből:
  • Biokertészetükben olyan növényeket termesztenek, amik egészségesek és tápanyagokban gazdagok, illetve valamilyen módon hosszan tárolhatók. Az élelmiszertöbbletet általában befőzéssel, savanyítással tartósítják,  mesterséges szerek használata nélkül. Az egyik legfontosabb fehérjeforrásuk a tej: ennek biztosítása érdekében saját tehenészetük van. Jelentős mennyiségű mézet adnak Krisna-völgy méhei, amit egyébként nemcsak étkezéshez használnak fel, hanem apiterápiás gyógykészítményekhez is.
  • A saját textil létrehozása érdekében a közösség tagjai több régi kézműves mesterségbe nyertek bepillantást. Megismerkedtek megtermelhető rost- és egyéb növényekkel, a termesztésétől a ruhafestésig, valamint a csuhé és gyékény felhasználhatóságáig mindenféle kézműves technikát sajátítottak el. Ezután többezer négyzetméteren ültettek kender- és lenmagot, ami majd a saját szövésű vászon egyik fontos alapanyaga. Lábbeli előállítással is foglalkoznak többek között kukoricacsuhéból.
  • Az önellátó fűtés érdekében erdőtisztítást illetve fásítást végeztek, de folyamatosan kutatják az új energiaforrásokat. A szükséges vízmennyiséget részben ásott kutakkal próbálják előteremteni.
 
A könnyen elsajátítható, otthon is alkalmazható fogásokat a közösség tagjai mindenkinek örömmel megtanítják. Többek közt ezt is szolgálják a koronavírus miatt most határozatlan időre elhalasztott bemutatók, „nyitott napok”, a minden évben több tízezer látogatót vonzó Krisna-völgyi Búcsú és az időközben három kötetesre duzzadt Beszélgetések az önellátásról című saját kiadású könyvsorozat. A hasznos tanácsok átadása azonban különösen ezekben a rendkívüli időkben nem maradhat el, ezért felkerestük a közösség tagjait (kertészét), hogy adjon pár tippet, miként lehet akár otthon egy lakásban minél nagyobb százalékban megoldani az önellátást.
 
Ágyáskészítés
 
7 konyhakerti érdekesség Krisna-völgyből
 
Ökoháztartás
 
Őkoháztartás Budapesten