A járvány ideje alatt a Krisna-hívők Ételt az Életért programja megnövelt adagszámmal, önkormányzatokkal összefogva, illetve maszkot és szappant osztva segít minden rászorulónak.
 
 
„Minden este imádkozunk Önökért, hogy ne hagyják abba.” Ez a mondat hangzott el a krisnások Ételt az Életért Közhasznú Alapítványának egyik ételosztásán, és szinte nincs olyan nap, hogy ne jutna eszébe az ott dolgozóknak. Azóta, ha lehet, még eltökéltebben folytatják munkájukat.
 
 
Szükség is van rá: a koronavírus járvány kitörtése óta még több helyen és még több módon igyekeznek segíteni, miután országszerte érezhetően nagyobb igény mutatkozik. A járvány okozta veszélyhelyzet fennállása óta Budapesten dupla annyi, Egerben pedig napi 25 százalékkal több meleg étel fogy. „Három gyerek van, nagyon nehéz megoldani az ellátásukat, amikor bemegyek a boltba, döntenem kell, hogy az 1000 forintból maszkot vegyek, vagy krumplit meg kenyeret a családnak” – mesélte egy anyuka a sorban állva.
 
 
A budapesti Krisna-konyha teljes fordulatszámon üzemel: jelenleg napi 900 liter étel készül itt. Az ételek elkészítése mindenhol fokozott fertőtlenítési eljárások, az ételosztások lebonyolítása pedig a szigorú higiéniai szabályok betartása mellett történik. Az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány továbbra is a hét 6 napján szállít ételt a hajléktalan embereket ellátó Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei egységeibe, hétköznapokon pedig 5 fővárosi és több vidéki osztóponton is támogatja a rászoruló családokat, időseket. Mivel a járványügyi helyzetben a nehezebb anyagi helyzetben lévő családok, alultáplált, beteg, idős emberek sokkal jobban ki vannak téve a különféle betegségek terjedésének, a meleg ebédet élelmiszermentésből származó kiegészítő termékekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel egészítik ki.
 
Eddig talán kevesebb figyelem kísérte, pedig ezekben a nehéz időkben még nagyobb feladat hárul az alapítvány „Mint egy falat kenyér” elnevezésű programjára. A 2017-ben elindított országjáró ételosztás-sorozat célja, hogy elérje azokat a mélyszegénységben élő családokat is, akik nehezen jutnak a segélyszervezetek támogatásaihoz. A program lelkes munkatársai április elején 3 nap alatt 1400 km-t autózva két tonna élelmiszert juttattak el öt településre. „A tapolcai Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai és gondozott családjai nevében ezúton szeretném megköszönni a tegnapi napon elhozott adományokat. A jelen krízishelyzetben minden étel olyan, mint a mentőöv a családok és gyermekek számára. Köszönet és hála a jóságért, segítő kezeitekért és a gondoskodásért!” – olvasható az egyik köszönőlevél a szervezet Facebook-oldalán.
 
A járvány kezdete óta a frontvonalban szolgálatot teljesítőknek, vagyis a sürgősségi ellátásban részt vevőknek is juttatnak ételt: a Jahn Ferenc Dél-pesti, a váci Jávorszki Ödön Kórház, a Bethesda és a Szent László Kórház sürgősségi osztályának orvosait és nővéreit, valamint a Dunakeszi Mentőállomás dolgozóit is ellátják. A Szent László Kórház mikrobiológiai laboratóriumában dolgozó, a koronavírussal kapcsolatos kutatásokban részt vevő kutatók számára szintén biztosítanak meleg ételt.
 
 
Az Ételt az Életért program keretében ráadásul az elkövetkező hetekben tízezer darab védőmaszkot osztanak szét az országban. A mosható maszkok egy Krisna-hívő vállalkozó varrodájában készülnek. Elsősorban a rászoruló (például az ételosztáson megjelenő) lakosságot kívánják támogatni velük, de a hivatásos állománynak és kórházi dolgozóknak is juttatnak belőlük igény esetén.
 
 
Bár éppen ezekben a hónapokban van az adó 1%-os felajánlások ideje is, az elmúlt évekhez képest érezhetően kevesebbet találkozni a Krisna-hívők Közösségének reklámjaival. Ők ugyanis most minden kapacitásukat a rászorulók támogatására fordítják. A segítségre természetesen szükségük van, de hisznek benne, hogy a tetteik önmagukért beszélnek és elnyerik vele a társadalom tetszését. Örömmel és köszönettel fogadnak ezért minden 1%-os felajánlást az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány javára az 18095575-1-41-es adószámra, vagy a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének a 0389-es technikai számra.