Ha ön évközben egészségügyi hozzájárulás fizetésére volt kötelezett, az nem szerepel a tervezetben, önnek kell bevinnie. Mutatjuk, hogyan!
 
Az adóbevallási tervezet a NAV nyilvántartásában szereplő, munkáltató, kifizető által teljesített havi adó- és járulékbevallások adatait tartalmazza. Ha ön év közben egészségügyi hozzájárulás fizetésére volt kötelezett, akkor erre vonatkozó adatot a bevallási tervezet nem tartalmaz.
 

 
Ügyfélkapu használatával
 
Ez azt jelenti, hogy az adóbevallási tervezet adatait 2019. május 20-ig az erre a célra kialakított elektronikus felületen ki kell egészítenie. Az ön által befizetett egészségügyi hozzájárulás összegét az alábbiak szerint kell feltüntetni a bevallási tervezetben:  

A „Módosítás” választása után a „Gyakori mezőkből” válassza ki az „Egészségügyi hozzájárulás” panelt. A „Tovább” feliratra kattintva „A magánszemély 19,5 százalékos hozzájárulása”, illetve „Az egészségügyi hozzájárulás elszámolása” mezőket kell hozzáadni a tervezethez, és a 294., illetve a 296. sorokat kell kitölteni.  A beírt adatokat a „Mentés” feliratra kattintva rögzítheti. Az adatok ellenőrzéséhez kattintson az „Ellenőrzés” gombra. Ha bevallása hibátlan, akkor válassza a „Tovább a beadáshoz”, majd a „Beadás” panelt.
 
Ügyfélkapu-regisztráció nélkül  
 
Ha a postán küldött bevallási tervezetben foglaltakkal nem ért egyet, akkor a 18SZJA bevallást kell benyújtania 2019. május 20-ig. A nyomtatványt elérheti  az Általános nyomtatványkitöltő programon keresztül vagy az új internetes kitöltőfelületen ahol ügyfélkapus regisztráció nélkül is tudja használni a nyomtatványkitöltő-programot és van lehetőség üres bevallás nyomtatására is, pdf formátumban.