Ha valakinek külföldről származó jövedelme van, akkor az adókötelezettségének megállapításához a következő lépéseket kell tenni.

1. Meg kell határoznia az adóügyi illetőségét.
 
Az adóügyi illetőség azt jelenti, hogy a magánszemély melyik állammal áll adózási szempontból a legközelebbi kapcsolatban.

Biztosan magyar adóügyi illetőségű az a magánszemély, aki magyar állampolgár, az adóév nagyobbik részében Magyarországon tartózkodik, és kizárólag belföldön van állandó lakóhelye.
 
2. Meg kell határoznia a jövedelem típust és azt, hogy melyik állam adóztathatja.

Az adókötelezettség eltérő lehet annak függvényében, hogy a megszerzett jövedelem nem önálló munkából származik, vagy vállalkozási nyereség, szabad foglalkozás, vagy osztalékkénti illeti meg a magánszemélyt, vagy kamat, jogdíj, vagy elidegenítésből származó esetleg egyéb jövedelem.

A kettős adóztatás elkerülése érdekében az adókötelezettség megállapításánál figyelembe kell venni, hogy Magyarországnak van-e egyezménye az érintett külföldi állammal.

Az Egyezmények előírásai eltérőek, így mindig a konkrét Egyezmény szabályait is meg kell vizsgálni.

3. A kiválasztott állam belső szabályai szerint teljesítenie kell az adókötelezettségét.

Ha a jövedelem a külföldi államban adóztatható, Magyarországon is keletkezhet kiegészítő jellegű adókötelezettsége.
Ha van egyezményünk az érintett állammal, akkor a külföldön adóztatható jövedelmet az összevont adóalap számításakor nem kell figyelembe venni, de az adóbevallásban, tájékoztató adatként szerepeltetni kell.

Az adóbevallás kitöltésénél mire kell figyelni?
 
  1. A legfontosabb, hogy a külföldön kapott jövedelmek nem szerepelnek az adóbevallási tervezetben, így azt mindenképpen szükséges javítani, kiegészíteni.
  2. Magyar illetőség esetén a világ jövedelmet fel kell tüntetni. Ha egyezményes országban dolgozott többnyire elegendő tájékoztató adatként feltüntetni a jövedelmet az adóbevallásban, míg nem egyezményes ország esetén az adót a bevallással együtt kell megfizetni, de a külföldi adó beszámítható.
  3. Szocho fizetéssel számolni kell, ha nem foglalkoztatótól kap jövedelmet, vagy nem egyezményes országban dolgozott.
  4. Adóbevallásban a kötelezettséget negyedéves bontásban kell szerepeltetni.
 
A magánszemélyek külföldről származó jövedelmével kapcsolatban bővebb tájékoztatást talál a NAV 04. információs füzetében, amely itt érhető el.
kép forrásawww.pixabay.com
 
 
Szerző
Szabó Éva