Munkáltatói adóbevallás esetén sem ajánlhatja fel a munkáltató a munkavállaló helyett 1%-át. Kizárólag a munkavállaló rendelkezhet 1%-áról, a munkaadónak pedig a május 10-ig kell eljuttatnia megkapott – a felajánlást tartalmazó – borítékot az adóhatósághoz.
 

2016-ban az 1%-os boríték leadása május 10. A 2016-os leadási határdiőkről idei cikkünkből tájékozódhat:

 
Amennyiben a munkavállaló kérvényezte február 2-ig a munkáltatói adómegállapítást, és munkaadó el is vállalta azt, akkor a munkáltató április 30-ig ad igazolást az szja-bevallás elkészítéséről. Majd május 20-ig köteles megállapítani a munkavállaló előző évre vonatkozó adóalapját, és legkésőbb június 10-ig elektronikus úton elküldeni azt az adóhatóságnak. A munkaadó a megállapított adókülönbözetet – a legközelebbi előírt fizetéskort – de legkésőbb június 20-ig levonja vagy visszafizeti.
 
 

Hogyan ajánlhatja fel adóját?

Minden szja köteles magánszemély felajánlhatja adója 1%-át egy civil szervezet részére, valamint +1%-al egy elismert egyházat vagy kiemelt költségvetési előirányzatot támogathat.
 
Munkáltatói adóbevallás esetén a munkaadó nem köteles figyelmeztetni a munkavállalót arról, hogy függetlenül az adóbevallástól rendelkezhet 1+1%-áról, ugyanakkor célszerű ezt megtenni.
 
Bevallási típustól függetlenül minden magánszemély legkésőbb május 20-ig rendelkezhet adója 1%-áról. Ha munkáltató útján juttatná el nyilatkozatát, akkor legkésőbb 9 nappal a bevallás határideje előtt, azaz május 10-ig egy lezárt borítékban, a saját aláírásával ellátva adja át a rendelkező nyilatkozatot munkáltatójának, ehhez a 15EGYSZA lapot kell kitöltenie. Fontos, hogy a munkáltató nem nézheti meg annak tartalmát, és köteles azt legkésőbb május 20-ig megküldeni a NAV-hoz.
 

Felajánlás előtt ellenőrizze a regisztrációs listát

Egy változás, hogy 2015-től már csak azok a szervezetek fogadhatnak 1%-os felajánlást, amelyek korábban regisztráltak a NAV-nál. Felajánlás előtt mindenképp érdemes ellenőrizni a regisztrált kedvezményezettek listáján, hogy a választott szervezet rajta van-e. 
 
Ha még nem tudja, hogy kit támogasson adója 1%-ával, akkor keresgéljen az Adó1százalék.com szervezet-böngészőjének segítségével, amellyel tevékenység és település szerint is kereshet Az elismert egyházak adatlapjait pedig itt találja.