Mire szolgál az adószámla?

 
Az adószámla hasonlóan a folyószámlákhoz, az egyes befizetéseket, kiutalásokat és átvezetéseket tartja nyilván. Emellett tételesen rögzíti a kötelezettségeket, visszaigényléseket, valamint az egyes támogatásigényeket is.
 
 

Mikor érdemes az adószámlát ellenőrizni?

 
Az adószámla alakulását célszerű folyamatosan nyomon követni, hiszen így bizonyosodhat meg róla, hogy a bevallások után az adatokat a NAV rendben lekönyvelte-e, és hogy az egyes befizetései megjelentek-e az adószámláján.
 
Különösen hasznos ellenőrizni az adószámlát például, ha hitelfelvétel előtt áll, és adóigazolást kell kérnie a pénzintézet számára. Ebben az esetben, ha adószámlája tartozást mutat, akkor még az adóigazolás igénylése előtt be tudja fizetni a rendezetlen tételeket.
 
 

Hogyan kérdezheti le adószámláját elektronikusan?

 
A legegyszerűbben a NAV Ügyfélportálján (ÜPO) ellenőrizheti az adószámla egyenlegét.
 
Lépésről-lépésre az alábbiak szerint kérdezheti le az adószámláját:
  1. Az Ügyfélkapus bejelentkezést követően a kezdőoldal bal oldalán megjelenik az adószámla egyenlege, kiemelve a tartozás és túlfizetés.
  2. A Bővebb információra kattintva lehet új lekérdezést indítani, ahol különböző paraméterek szerint lehet szűrni a megjelenítendő tételeket. Megadható az ellenőrizni kívánt időszak és adónem is, míg az adószámla típusánál a NAV a tételes és listatípus kiválasztását ajánlja.
  3. Az eredmény letölthető többféle formátumban, többek között hitelesített pdf. formátumban is.
  4. Amennyiben az adószámla adótartozást vagy túlfizetést mutat, megjelenik azok rendezésére egy-egy gomb. A „Hátralék rendezése” gombra kattintva bankkártyás vagy házibankos fizetési lehetőség nyílik meg, míg a „Túlfizetés rendezése” gombbal a rendszer átirányít az Átvezetés és kiutalási kérelem kitöltéséhez.
 
 

Hogyan tájékozódhat adószámlájáról, ha nincs Ügyfélkapuja?

 
A NAV hivatalból is kiértesíti az adózókat. 2023-ban október végéig küldte meg azoknak a magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak az adószámla-értesítőket, akiknek 5.000 Ft-nál több tartozása vagy 1.000 Ft-nál több túlfizetése volt, valamint azoknak, akiknek az előző évre keletkezett késedelmi pótlékjuk.
 
Az elektronikus felület mellett az adószámláról többféleképpen lehet tájékozódni:
  • személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain,
  • írásban, az adószámlát vezető, illetékes igazgatóságtól, vagy
  • telefonon, a NAV 1819-es Infóvonalán a (2) menüpontban.
 
Forrás: NAV
 
Szerző
Szabó Éva