Az adó 1+1 százalék felajánlás nem kerül semmibe a munkavállalónak, azonban a civil szervezeteknek nagyon sokat jelenthet. Minden magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, jogosult az adója 1%-áról rendelkeznie és azt valamely nonprofit szervezetnek felajánlani.
 
Az adó 1 százalék felajánlása gyors és egyszerű. A civil szervezetek és a törvényben nevesített intézmények javára a 11 jegyű adószámmal lehet rendelkezni.
 
Fontos azonban, hogy 2015-ben módosult az 1%-os nyilatkozat, az idei EGYSZA lap kitöltéséről bővebben itt tájékozódhat. Itt pedig a legfrissebb adó 1%-os információkat találja.
 
A civil szervezetek számára az adófizetők az adócsomag részét képező nyilatkozaton, vagy előre kitöltött nyilatkozaton, nyomtatványon is rendelkezhet. A www.ado1szazalek.com oldalon kényelmesen kereshet kedvezményezettet, sőt, akár egy kattintással el is készítheti a kiválasztott szervezet, vagy egyház részére a rendelkező nyilatkozatot.
 
A rendelkező nyilatkozatok beadási határideje:
  • február 17. egyszerűsített adóbevallást választók (de az 1%-os nyilatkozat utóbb is elküldhető május 20-ig!)
  • február 25. egyéni vállalkozók
  • május 20. önadózók
 
A személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlása előtt célszerű tájékozódni a NAV által közzétett legfrissebb kizárt civil kedvezményezettek listáján, amelyben azokat a civil szervezeteket gyűjtik össze, akik az adott évben nem jogosultak 1% fogadására.
 

Kiknek ajánlhatunk fel 1 százalékot?

A törvény értelmében 1%-ot felajánlani annak a civil szervezetnek lehet, mely legalább 2 éves. Közhasznú szervezet esetében legalább 1 éves működés szükséges, vagyis az gyűjthet, amely tevékenységét állami szervvel vagy helyi önkormányzattal a rendelkező nyilatkozat évének első napja előtt legalább egy évvel kötött szerződés alapján végzi (4 § (1) ac). Jogosult gyűjtésre a legalább egy évvel korábban a bíróság által nyilvántartásba vett közalapítvány is, ha az alapcél szerinti közhasznú tevékenységét a magánszemély rendelkező nyilatkozata évét megelőző év első napja óta megszakítás nélkül végzi.
 
A civil szervezetek nem kötelesek bejelenteni az adó 1% gyűjtési tevékenységüket. A rendelkezésükre felajánlott 1%-ok jogosultságáról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dönt, a személyi jövedelemadó bevallás lezárulását követően.