Bemutatkozás


Kik vagyunk?
Közhasznú szervezetünk, az Felelős Gasztrohős (korábban Ökológiai Evolúció) Alapítvány 2012-ben alakult a környezetvédelem iránt elhivatott fiatal szakértők közreműködésével. Kuratóriumunkat környezetvédelmi jogász, környezetvédelmi IT tanácsadó, CSR menedzser, vendéglátóipari- és marketing szakértők alkotják. Munkánk társadalmi támogatottsága igen nagy, így számos önkéntessel dolgozunk együtt nap, mint nap.
 
Mit csinálunk?
A lakosság számára a fenntartható étkezéssel kapcsolatos kampányokat, rendezvényeket szervezünk, illetve gasztronómiához és környezetvédelemhez kapcsolódó kiállításokon, konferenciákon veszünk részt.
A szemléletformálás további eszközeként felkutatjuk és hálózatba szervezzük a hazai környezetbarát éttermeket. Tapasztalatainkról a Felelős Gasztrohős blogon (gasztrohos.blog.hu) számolunk be, a Felelős Gasztrohős Hálózat tagjai számára pedig összejöveteleket, közös kampányokat szervezünk.
 
Támogatjuk a helyi, szezonális ételek fogyasztását, a piacra járást a szupermarketekkel szemben, a kiemelten környezetterhelő ételek (hús és tejtermékek) fogyasztásának csökkentését, és segítünk a felelősen gondolkodó vendéglátóhelyeknek a környezetbarát intézkedések bevezetésében.
 
Kampányaink, programjaink
Felelős Gasztrohős (www.gasztrohos.hu)
Fogj kezet a termelővel! (www.gasztrohos.hu/fogj-kezet-a-termelovel)
Carromob (www.carrotmob.hu)
HalatHon - a magyar hal maraton
Télen Termett Táplálék
Alma Szerda
Zacsi Böjt
Az 1000 kg-os tányér
 
Kommunikáció
Kommunikációnk a személyes kapcsolatteremtés mellett a közösségi média erejére támaszkodik. Büszkék vagyunk rá, hogy a megszokott csatornák mellett úttörő módon, hazánkban elsőként szerveztünk Carrotmob-ot, és miénk az eddigi legsikeresebb hazai Thunderclap akció is.
 
Díjaink
2016: Civil Díj kategóriajelölt
2014: SUSCO Expo: Látogatói Díj; Fenntarthatósági Nap 2014: Kiállítói Díj
2013: Greenspiration startup verseny: Különdíj; YouTube ösztöndíj; Fenntarthatósági Nap: Kiállítók versenye, 2. helyezés; A világ, ahogy szereted Európai Uniós projektverseny 2013: Legjobb magyar projekt; Goldenblog: Életmód kategória Zsűri Top 10
2012: Ozone Zöld Díj: A leginnovatívabb klímabarát és környezettudatos élelmiszerfogyasztást támogató nevelési koncepció kialakításáért; Goldenblog 2012: Gasztro kategória Zsűri Top 10
 

Mire gyűjtünk?


Kezdeményezésünk, a Felelős Gasztrohős célja a környezetbarát étkezés gondolatának elterjesztésére és a hazai vendéglátóhelyek fenntarthatóvá tétele.
 
Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az élelmezés és a környezetvédelem közötti kapcsolatra. Ha megértjük, hogy a mindennapi dolgok során -mint például a napi háromszor étkezés- is lehetőségük van környezetbarát döntést hozni, talán más területen is könnyebb lesz "zölden" dönteni.
 
2015-ben egy oktatóanyagot dolgoztunk ki gyermekek számára: a Kistányér programot szeretnénk minél több iskolába eljuttatni! További terveink között szerepel számos, a felelős étkezéssel kapcsolatos online kampány.
 
Folyamatosan dologozunk a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés kiterjesztésén is: a környezet védelme mellett elkötelezett éttermeknek, kávézóknak, bároknak tanácsot adunk, és az ő példájukon keresztül inspiráljuk a többi vendéglátóegységet, hogy tegyen működése fenntarthatóságáért.
 
Önkéntesen dologozunk, ezért a befolyt adományokat kampányok kidolgozására, népszerűsítésére és tudatformálásra költjük.
 
 

Képgaléria

Videó