Bemutatkozás


A Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesületet egy maroknyi lelkes fiatal alapította 2003-ban kisvárdai székhellyel. Feladatunk, hogy konkrét akciókkal, programokkal, figyelem felkeltéssel, oktatással, szemléletformálással elősegítsük értékeink megőrzését, természeti és épített környezetünket, társadalmunkat a fenntarthatóság jegyében alakítsuk, formáljuk. Ennek érdekében folyamatosan együttműködünk mind hazai, mind nemzetközi szinten helyi és megyei önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, oktatási, egészségvédelmi és egyéb szociális intézményekkel, nemzeti parkokkal, a természeti és épített környezetünk védelmét szolgáló hatósági szervekkel, cégekkel és egyházakkal.

Egyesületünk számára kiemelten fontos olyan projektek létrehozása, melyek globális kérdésekre keresik a választ különböző mikro-projekteken keresztül. Többek között az élelmezés lehetőségei, tiszta ivóvíz elérhetősége, környezet- és természetvédelem, kulturális és vallási hatások, valamint a fogyasztás-kereskedelem témakörök kutatása.
 
Kiemelt tevékenységeink hazánkban:
 
  • Madárvédelem. Madárodúk és etetők kihelyezése általános-és középiskolások bevonásával.
  • Család -és ifjúságmentő projektek szervezése. /Kontrasztkiállítás/
  • Előadások diákoknak kulturális és természeti értékeinkről.
  • Fesztiválokon civiltér szervezése.
  • A demencia betegséggel élő emberekkel és a hazai demencia  ellátással kapcsolatos tapasztalatok attitűdök mérése Magyarországon a Katolikus Szeretetszolgálat megbízásából.
  • Amatőr művészek felkarolása.

Egyesületünk külföldön:
 
  • Kongói Demokratikus Köztársaság, Afrika
  • A fenntartható mezőgazdaság és a holisztikus fejlesztés megvalósulása érdekében Egyesületünk aktívan közreműködik a kongói VETO nonprofit szervezettel az Egyenlítői tartományban. A projekt lényege, hogy az esőerdői övezetben és annak környékén élő közösségeket felkészíti a fenntartható mezőgazdaság kialakítására és működtetésére, mely elősegíti az emberek jobb életminőségét, ugyanakkor megóvja a Kongó-medence természetes élőhelyeit és élővilágát.
  • Malawi, Afrika
  • Egyesületünk stratégiai együttműködést kötött a Jacaranda Alapítvánnyal, amely több mint négyszáz árva és HIV-pozitív gyermekről gondoskodik, biztosítja az általános- és középiskolai tanulmányokat, valamint ingyenes étkeztetést és egészségügyi ellátást.
  • A Földkelte különböző módokon támogatja az alapítványt: könyvadományokkal, önkéntesek szervezésével, kisfilmek készítésével, ruha-adományozással, faültetéssel.
  • Egyesületünk mostanáig 10 alkalommal koordinált önkéntes magyar orvosi missziókat Malawiban, mellyel több ezer ember jutott speciális ellátáshoz.
  • Szoros együttműködést folytatunk a kihalással fenyegetett állatok megmentésért tevékenykedő szervezetekkel, így a Gerald Durrell Vadvédelmi Alapítvánnyal valamint a Jane Goodall Alapítvánnyal.
 
A Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület és a kongói VETO nonprofit szervezet közösen kidolgozott programjának célja javítani a kongói Egyenlítői tartományban élő családok életkörülményeit, közben nagy hangsúlyt fektetve a természeti-környezeti értékek megóvására.
Az egyenlítői élővilág egyedülálló a világon, és rendkívül sérülékeny.
 
A fejlesztéseket a helyi lakossággal együttműködve valósítjuk meg olyan formán, hogy ők is motiváltak maradjanak a természeti kincsek megóvására, ugyanakkor képesek legyenek biztosítani családjuk számára a megfelelő életfeltételeket.

A Földkelte szakmai tanácsadással és pénzadományokkal támogatja a VETO helyi civilszervezetet, melynek feladata felvásárolni az Egyenlítői tartomány gazdái által megtermelt mezőgazdasági termékeket /kiemelten a kukorica terményt/, majd a Kongó-folyón hajó segítségével eljuttatni azokat a több mint 12 milliós lakosságú Kinshasába, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába.
Ezen program nagyban hozzájárul, hogy az Egyenlítői tartományban gazdálkodók által megtermelt mezőgazdasági termékek piacra kerüljenek, illetve a fővárosban élők belföldön megtermelt élelmiszerhez jussanak hozzá.

A kereskedésből származó bevétel egy részét szociális, természeti- és környezetvédelmi projektet támogatására tervezzük fordítani az Egyenlítői tartományban.
Támogasd Te is munkánkat!
 20US$ adománnyal három hónapon át biztosítod egy családi gazdaság működését az Egyenlítői tartományban, emellett egy teljes hónapra biztosítod egy négytagú család kukoricaszükségletét Kinshasában!
 
Ezzel egyidejűleg hozzájárulsz a Kongó-medence természeti kincseinek megóvásához, és az ott élők oktatási és egészségügyi helyzetének javításához.
 
Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület
Cím: 4600 Kisvárda, Toldi Miklós utca 29. Magyarország
Bankszámlaszám: 11600006-00000000-60606994
Bank neve és címe: Erste Bank Hungary Zrt. 1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26.
Swift: GIBAHUHB

IBAN: HU211160000 00000000 60606994
Képgaléria