Bemutatkozás


Idén lett 20 éves a magyar Greenpeace. Az elmúlt 20 év alatt minden nap bátran, elkötelezetten és kitartóan küzdöttünk azért, hogy a Föld az otthonunk maradhasson. Sikerre vittünk sok-sok környezetvédelmi ügyet még akkor is, ha eleinte úgy tűnt, egy-egy kormány, cég vagy nagyvállalat ellen nincs sok esélyünk a győzelemre.
 
 
Feltártuk Magyarország legsúlyosabb vegyi szennyezéseit. Budapesti és környékbeli iskoláknál vizsgáltuk a légszennyezést. Egyetemekkel, gazdálkodókkal és iskolák menzáival működünk együtt az egészséges, vegyszermentes ökológiai mezőgazdasági módszerek elterjesztéséért.
 
Rekordméretű, 250 ezer ember által aláírt petíciónk hatására törvény született a hazai műanyagszennyezés csökkentéséért. A 2021 júliusában életbe lépett törvény számos egyszer használatos műanyag terméket és csomagolóanyagot betiltott. Kampányunk eredménye, hogy a hazai jogszabály az uniós előírásokat túlteljesítve a műanyag zacskók részleges tiltásáról is rendelkezik.
 
2021 elején derült ki, hogy a MOL olajvállalat új szénhidrogén-kutat akar fúrni az Őrségi Nemzeti Park területén. A helyi lakosok azonnal bátran szembeszálltak a tervekkel. Mi bírósághoz fordultunk, és többször felhívtuk az olajcég figyelmét, hogy nem fogjuk hagyni a természetpusztítást. Több mint 110 civil szervezettel együtt követeltük a projekt azonnali leállítását. Sikerült, a MOL hivatalosan is visszavonta az akkori terveit! Megmutattuk: összefogással meg tudunk állítani akár egy hatalmas olajcéget is! De továbbra is résen vagyunk: ha az olajcég új helyszínen próbálkozik, mi ott leszünk!
 
A Fertő tó élővilágáért, a védett füstifecskékért és molnárfecskékért Udvaros Dorottya színművésszel együtt álltunk ki. A Fertő tó többszörös hazai és nemzetközi védelem alatt álló terület. Ennek ellenére a kormány egy megalomán beruházást tervez ide építeni, amely 60 hektárnyi területet venne el a tó nádasából, partjából és medréből. A tó védelmében összefogtunk a helyi civilekkel. Emellett a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságát arra kértük: vizsgálják felül korábbi döntésüket a beruházással kapcsolatban.
 
Bemutatjuk, hogyan tehetünk a mindennapok során az egyre súlyosbodó klímaválság megfékezéséért, az egészséges étkezéstől kezdve a klímabarát közlekedési módszerek  használatán át a megújuló energiaforrások otthoni felhasználásáig – és hogyan emelhetjük az éghajlat védelmét magasabb szintekre.
 
 
Magyarországi irodánk 2002 óta működik. Azóta itthon is rengeteg sikert értünk el a környezetünk és természeti értékeink védelmében. Több osztrák gyárat bírtunk rá a Rába folyó szennyezésének beszüntetésére. Részt vettünk a Zengő értékes természetvédelmi területének megvédésében, ahol radarállomás épült volna. Kitartó munkával elértük, hogy Magyarország fenntartsa a GMO-k tilalmát.
 
A Greenpeace független nemzetközi környezetvédő szervezet, mely látványosan, bátran, és mindig erőszakmentesen hívja fel a figyelmet a globális környezeti problémákra – és azok megoldásaira. Aktívan cselekszik a pozitív változások kivívásáért, egy élhető és békés jövő érdekében – az Északi-sarkvidéktől az óceánokon át az őserdőkig, valamint az éghajlati válság enyhítésétől a veszélyes vegyszerek használatának megszüntetéséig.
 

 
Teljes mértékben függetlenek vagyunk a politikai és kereskedelmi érdekektől. Sem cégektől, sem kormányoktól nem fogadunk el semmilyen anyagi támogatást. Kizárólagos forrásunkat a hozzád hasonló magánszemélyek jelentik.
 

Légy te is része a sikereknek!

 

 

A Földnek nincs adó 1%-a, neked van. Ne hagyd elveszni. Ajánld a Földnek!

Adószámunk: 18178883-1-42

https://www.greenpeace.org/hungary/cselekedj/ado1/

 
 

Videó