Bemutatkozás


1 Bolygó. 1 esély. 1%.
 

Magyarországi irodánk 2002 óta működik. Az elmúlt több mint 20 év alatt minden nap bátran, elkötelezetten és kitartóan küzdöttünk azért, hogy a Föld az otthonunk maradhasson. Sikerre vittünk sok-sok környezetvédelmi ügyet még akkor is, ha eleinte úgy tűnt, egy-egy kormány, cég vagy nagyvállalat ellen nincs sok esélyünk a győzelemre.

 

Feltártuk Magyarország legsúlyosabb vegyi szennyezéseit. Budapesti és környékbeli iskoláknál vizsgáltuk a légszennyezést. Egyetemekkel, gazdálkodókkal és iskolák menzáival működünk együtt az egészséges, vegyszermentes ökológiai mezőgazdasági módszerek elterjesztéséért.

 
 
 

Rekordméretű, 250 ezer ember által aláírt petíciónk hatására törvény született a hazai műanyagszennyezés csökkentéséért. A 2021 júliusában életbe lépett törvény számos egyszer használatos műanyag terméket és csomagolóanyagot betiltott. Kampányunk eredménye, hogy a hazai jogszabály az uniós előírásokat túlteljesítve a műanyag zacskók részleges tiltásáról is rendelkezik.

 

2022 júliusában átadtuk PET-petíciónkat a kormánynak, melyben 55 ezer aláíró kéri, hogy legyen kötelező az eldobható italcsomagolások teljes körű újrahasznosítása, illetve kötelezzék a gyártókat és forgalmazókat a visszaváltható, újratölthető csomagolások alkalmazására. Munkánk hozzájárult ahhoz, hogy a kormány bejelentette: 2024. január elsejétől kötelezően visszaválthatóak lesznek az italcsomagolások Magyarországon. A hazai élelmiszerüzletekben elkezdtek megjelenni végre, azok az italcsomagolások, amiket az új automatákban lehet visszaváltani. Azonban azt várjuk, hogy minél több hazai üzletlánc is mihamarabb széles körben bővítse a betétdíjas üvegek, PET-palackok és aludobozok arányát, hogy csökkenjen végre az eldobott csomagolások száma. 

 
 
 

2021 elején derült ki, hogy a MOL olajvállalat új szénhidrogén-kutat akar fúrni az Őrségi Nemzeti Park területén. A helyi lakosok azonnal bátran szembeszálltak a tervekkel. Mi bírósághoz fordultunk, és többször felhívtuk az olajcég figyelmét, hogy nem fogjuk hagyni a természetpusztítást. Több mint 110 civil szervezettel együtt követeltük a projekt azonnali leállítását. Sikerült, a MOL hivatalosan is visszavonta az akkori terveit! Megmutattuk: összefogással meg tudunk állítani akár egy hatalmas olajcéget is! De továbbra is résen vagyunk: ha az olajcég új helyszínen próbálkozik, mi ott leszünk!

 
 
 

A Fertő tó élővilágáért, a védett füstifecskékért és molnárfecskékért Udvaros Dorottya színművésszel együtt álltunk ki. A Fertő tó többszörös hazai és nemzetközi védelem alatt álló terület. Ennek ellenére a kormány egy megalomán beruházást tervezett ide építeni, amely 60 hektárnyi területet venne el a tó nádasából, partjából és medréből. A tó védelmében összefogtunk a helyi civilekkel és jogi lépéseket is tettünk, melynek hatására az eredetinél, egy jóval kisebb beruházást ígérnek. Egyet biztosan ígérhetünk: a helyiekkel együtt rajta tartjuk a szemünket a beruházáson és egészen addig ott leszünk, amíg az utolsó munkagép le nem vonul a területről!

 

Bemutatjuk, hogyan tehetünk a mindennapok során az egyre súlyosbodó klímaválság megfékezéséért, az egészséges étkezéstől kezdve a klímabarát közlekedési módszerek  használatán át a megújuló energiaforrások otthoni felhasználásáig – és hogyan emelhetjük az éghajlat védelmét magasabb szintekre.

 
 
 

A Greenpeace független nemzetközi környezetvédő szervezet, mely látványosan, bátran, és mindig erőszakmentesen hívja fel a figyelmet a globális környezeti problémákra – és azok megoldásaira. Aktívan cselekszik a pozitív változások kivívásáért, egy élhető és békés jövő érdekében – az Északi-sarkvidéktől az óceánokon át az esőerdőkig, valamint az éghajlati válság enyhítésétől a veszélyes vegyszerek használatának megszüntetéséig.

 

Teljes mértékben függetlenek vagyunk a politikai és kereskedelmi érdekektől. Sem cégektől, sem kormányoktól nem fogadunk el semmilyen anyagi támogatást. Kizárólagos forrásunkat a hozzád hasonló magánszemélyek jelentik.

 
 

Légy te is része a sikereknek!

A Földnek nincs adó 1%-a, neked van. Ne hagyd elveszni. Ajánld a Földnek!

Adószámunk: 18178883-1-42

https://www.greenpeace.org/hungary/cselekedj/ado1/ 

 
 
 
 

Videó