Bemutatkozás


Az Magyar Hidrológiai Társaság (MHT) szakmai - társadalmi szervezet. Célja, hogy előmozdítsa és lehetővé tegye a korszerű ismeretek és tapasztalatok cseréjét a víztudományok és a technika területén dolgozó szakemberek között. Ezzel elősegíti a vízzel foglalkozó szakemberek együttműködését és ismereteinek bővítését, és hozzájárul a környezettudatos gondolkodás elterjedéséhez.

 

Az MHT közhasznú szervezet. Tagjai a víz- és környezetügy különböző területéről egyéni szakértők (tervezés, kivitelezés, területi és központi adminisztráció, oktatás, közszolgáltatás, egyéb vállalkozások szakemberei), valamint jogi tag szervezetek (kutatóhelyek, tervező vállalatok, oktatási intézmények, közigazgatási szervezetek stb.). Társaságunknak mintegy 3000 egyéni és kb. 150 jogi tagja van.

Mire gyűjtünk?


100 éves a Magyar Hidrológiai Társaság!

 

A Magyar Hidrológiai Társaság a Magyarhoni Földtani Társulat Hidrológiai Szakosztályaként 1917. február 7-én alakult meg, s 1949. január 26-án lett önálló tudományos társadalmi szervezet. Így 99 éves múltjával a vízzel foglalkozó szakemberek legrégibb, ma is működő hazai szervezete.

Noha a centenáriumi dátum csak 2017 februárjában esedékes, de annak idején az 1917-es szakosztályi szervezés is több mint fél éven keresztül zajlott, így követjük elődeink példáját az előrelátó felkészülésben.

Társaságunk jubileumi rendezvényeit a 2016. évi májusi közgyűléstől a 2017. évi júliusi vándorgyűlésig bezárólag terjedő, valamivel több, mint egy esztendő alatt fogjuk megtartani.

 


Mire használtuk fel?


Az előző években az SZJA 1 %-ából kapott összeget MHT Hírei című, évente 9 alkalommal megjelenő havi programfüzet megjelentetésére használtuk fel. A programfüzet részletes anyagot közöl a tervezett és lezajlott szakmai és ismeretterjesztő rendezvényekről, a társegyesületek és más szervezetek programjairól, és azokról a kitüntetésekről és díjakról, amelyeket tagtársaink kapnak.

2015-ben a Hidrológiai Tájékoztató 2015. évi kiadását is részben az SZJA 1 %-ából finanszíroztuk. A Hidrológiai Tájékoztató 54 éve megjelenő ingyenes szakfolyóirat, amely a magyar hidrológia és a rokontudományok széles körének tudományos és gyakorlati eredményeit teszi közzé.

Mindkét kiadványunk teljes tartalma a társaság honlapján is olvasható.