Bemutatkozás


A Magyar Kerékpárosklub (MK) 2002-ben alakult civil szervezet, mely mára már több, mint kétezer taggal rendelkezik az országban. 

Az MK fő célja a kerékpározás hazai terjedésének elősegítése, kultúrájának megteremtése. A szervezet fontos szereplője a közéletnek, szakmai segítséget nyújt a vonatkozó kormányzati döntések előkészítésénél, illetve közreműködik a tervek elkészítésében és megvalósításában. Erős lobbyerejével hatékonyan képviseli és hasznos szolgáltatásaival segíti a kerékpárosokat.

Küldetésünknek tekintjük, hogy a kerékpár, mint közlekedési eszköz, elnyerje méltó helyét a mindennapi közlekedésben, illetve a kerékpár váljon a legnépszerűbb sport és szabadidős eszközzé.

Szeretnénk, hogy mindenki számára elérhető és valós alternatívát jelenthessen a kerékpározás (közlekedési forma, túrázás, sportolás) valamint a kerékpározás váljék Magyarországon a környezettudatosság legfőbb szimbólumává!

Mire gyűjtünk?


Érdekképviselet
A kerékpárt használók (jelenlegi és jövőbeni) érdekeinek képviselete országos szinten. Ennek érdekében hangunkat hallatjuk minden politikai és szakmai szinten, igénybe véve az írott és elektronikus médiát, rendezvényeket szervezünk, felhasználjuk tagjaink, vagy potenciális tagjaink véleményét, tapasztalatait.

 

Infrastruktúra
A közlekedési munkacsoportunk állásfoglalásokat készít a kerékpáros infrastruktúrák tervezéséhez és megvalósításához. Az ezekben megfogalmazott szakmai véleményeket érvényesítjük tervezői, kivitelezői döntéshozatali szinten. Ennek érdekében eljutattjuk szakmai állásfoglalásainkat önkormányzatoknak, tervezőintézeteknek, és velük partneri kapcsolatokat építünk ki.

 

Szemléletváltás - oktatás
A kerékpáros közlekedés népszerűsítése mellett célunk egy oktatási munkacsoport kialakítása, amely képzett és elkötelezett szakemberekből áll. Tevékenységünk többek között a kerékpárral történő biztonságos, a közlekedők közti együttműködés és a KRESZ szabályainak megfelelő közlekedést szolgáló tájékoztatók, oktatási anyagok készítését és terjesztését, különféle rendezvényeken gyermekek játékos kerékpározás-oktatását, KRESZ-oktatását foglalja magában.

 

Szolgáltatás
A tagság részére nyújtunk különböző szolgáltatásokat, melyek egyrészt segítséget adnak a mindennapi kerékpározáshoz, illetve a különböző kedvezmények által pénzt spórolhatnak tagjaink. A Magyar Kerékpárosklub azon dolgozik, hogy minél több szolgáltató kapcsolódjon a szolgáltatói partnerek közé, ezzel is segítve a kerékpározást és az MK tagságot választók számának növelését.