Bemutatkozás


Alapítványunk létrejöttekor már nagy igény mutatkozott a lakosság részéről, hogy egy kulturált menhelyre kerülhessenek az utcán kóborló kutyák, és legfőképp ne a kiirtásukban lássa a megoldást a város vezetése. A fejlett országokban ennek teljesítését elsősorban az állam vállalta fel, az egyre erősödő civil társadalom támogatásával. Magyarországon az állatvédelem 1998-tól, az Állatvédelmi Törvény alapjainak lefektetésével kezdett igazán témává válni, azóta rengeteg hasonló tevékenységű szervezet alakult, támogatottságukon látszik, hogy valódi igény van rá – főleg a társállatok témájában, hogy érző lényekként, és ne csupán problémaként tekintsünk rájuk. Ha utcára tett vagy megkínzott kutyákról, macskákról van szó, a társadalom mindig érzékenyen reagál az állatokat ért sérelmekre. Kiemelkedő téma a túlszaporodás megakadályozása, alapítványunk minden eszközzel harcol a felelős állattartás mellett, melynek lényeges eleme a nem kívánt szaporulat megakadályozása, az ivartalanítás, az egyetlen végleges és humánus megoldás arra, hogy ne legyenek alomszámra utcára tett kölyökkutyák és cicák, ivarzás miatt elkóborló felnőttek, a gyepmesteri telepeken sem kellene tömegesen elpusztítani őket, és a menhelyek sem telnének zsúfolásig. A végső célunk, hogy annyi állat szülessen meg, ahány megfelelő, elhivatott gazdához tud kerülni.

 

 

Érd városvezetése 2006-ban példaértékűen civil kézbe adta, és máig maximálisan támogatja az Ebrendészeti telep és menhely üzemeltetését. A térség állatbarát és állatokat nem kedvelő lakossága egyaránt igénybe veszi segítségünket, ha közterületen lévő és/vagy segítségre szoruló állatot talál. Telefonos vagy e-mailes megkeresések több témában is érkeznek, pl. elveszett vagy megtalált állatok bejelentése, sérültek azonnali mentése, rossz tartási körülmények kivizsgálása, anyagi vagy egyéb okokból támogatás vagy állat elhelyezés kérése. Elsősorban Érd, Százhalombatta és Tárnok területén tevékenykedünk, ahol a terület nagyságát nézve legalább 100.000 embernek segítünk.

A Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány 2006 januárjától működteti Érd város állatmenhelyét. A Polgármesteri Hivatalnál alkalmazásban álló gyepmester által befogott minden gazdihoz juttatható kutyust beoltatunk, parazitamentesítünk és a felesleges szaporulat megakadályozása céljából ivartalaníttatunk. Megalakulásunk óta megközelítőleg 4000 kutya és kb. 200 macska kapott általunk lehetőséget egy új életre. A menhelyen több száz eredeti gazdi talált már rá elkóborolt kedvencére. Az örökbefogadás népszerűsítése az alapítvány egyik fő tevékenysége, minden rendelkezésre álló eszközzel igyekszünk az állatok részére megfelelő otthont találni. Nagy hangsúlyt fektetünk a higiéniára és az állatok jólétére, a látogatók visszajelzései a menhelyről minden esetben pozitívak.
Naprakész internetes oldalt működtetünk a bekerülő állatok fotóival, adataival (www.siriusalapitvany.hu). Számos esetben segítünk a bajba jutott kutyákon a gyepmestert helyettesítve hétvégéken és ünnepnapokon mindig, sérült állatok azonnali orvoshoz vitelével, életveszélyben lévők sürgős elhelyezésével.
A végső célunk, hogy annyi állat szülessen meg, ahány megfelelő, elhivatott gazdához tud kerülni.

Mire gyűjtünk?


Folyamatosan 130-140 kutya és 30-40 macska ellátásáról gondoskodunk, ami – tekintettel szűkös anyagi helyzetünkre,– gyakran nagy nehézséget okoz. Az állatok élelmezését és állatorvosi költségeit, valamint a működéshez szükséges összes kiadást alapítványunk saját bevételeiből tudja csak megoldani, különös tekintettel az adózók 1%-aira.