Bemutatkozás


Az Utcajogász Egyesület célja, hogy jogi segítséget nyújtson hajléktalan és lakhatási szegénységben élő embereknek. A Blaha Lujza téren önkéntes jogászaink 8 éve minden pénteken 15:00 és 17:00 óra között ingyenes jogsegélyszolgálatot tartanak. Emellett az Egyesület telefonos és e-mailes ügyfélszolgálatot is működtet. Az egyéni ügyfelek ügyeinek vitele mellett hosszú távú céljaink között szerepel a hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek valós jogegyenlőségének megteremtése, valamint annak elősegítése, hogy célcsoportjaink ismerjék és érvényesítsék jogaikat, azaz a későbbiekben a segítségünk nélkül is hatékonyabban intézzék ügyeiket. A szabálysértési törvény módosításának október 15-i hatályba lépése óta kiemelten kezeljük az életvitelszerű közterületen tartózkodásért eljárás alá vont hajléktalan személyek képviseletét, az ezzel kapcsolatos tájékoztatást, szóróanyagok, kisokosok készítését és terjesztését.

Mire gyűjtünk?


Az Utcajogász Egyesület a hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek jogainak és érdekeinek érvényesítéséért dolgozik A Város Mindenkié csoporttal együttműködésben. Egy igazságos és befogadó társadalomért küzdünk, amelyben érvényesülnek az emberi jogok, különösen a szociális jogok, és biztosított mindenki társadalmi-politikai részvétele, valamint törvényileg és gyakorlatban is mindenki számára biztosított a méltó lakhatáshoz való hozzáférés. Az utcajogászok önkéntes jogászok, akik minden pénteken 15.00 és 17.00 óra között a Blaha Lujza téren tartanak ügyfélfogadást, ahol ingyenesen jogi tanácsot adnak a hozzájuk fordulóknak. Az esetek jelentős részében az utcajogászok nem kizárólag helyben, a téren adnak tanácsot, hanem az egyes ügyekben végig részt vállalva működnek közre hatósági eljárásokban, szabálysértési és különböző segélyekkel kapcsolatos ügyekben, valamint nagyszámú kilakoltatással kapcsolatos eljárásban. Az ügyek vitelében fontos szempont, hogy a jogászok a ügyfelekkel együttműködve, közösen dolgozzanak, így fejlesztve az érintett emberek állampolgári- és jogtudatosságát. Arra gyűjtsünk, hogy a fent vázolt célokat elérhesse szervezetünk.


Mire használtuk fel?


A támogatásokat jogi kisokosok, illetve egyéb szóróanyagok nyomtatási költségéseinek fedezésére használjuk. Ezen kívül az ügyfeleink eljárási és anyagköltségeit fedezzük az összegyűlt pénzből, így például postaköltségre, eljárási illetékre. Jogsegély nyújtásunkhoz két telefont is üzemeltetünk, valamint egyesületünk egy kis irodát is bérel azért, hogy munkánkat még hatékonyabban tudjuk ellátni és heti eset megbeszéléseinknek otthont nyújtson.