Itt tudhatja meg, hogy mely nyomtatványokra lehet szüksége a személyi jövedelem bevalláshoz, és a leadási határidőket is cikkünkben találja.
 

A 2016-os érvényes adóbevallási formákról, határidőkről és nyomtatványokról itt tájákozódhat.

 
A személyi jövedelem adóbevallásnak több formája van, többféle nyomtatvány közül választhatunk. Nézzük is a lehetséges eseteket.
 

Önadózó

 
Minden adófizető magánszemély választhatja ezt a formát, kivéve akkor, ha magánvállalkozó vagy áfafizetésre köteles magányszemély. Ehhez a 1453-as nyomtatványt kell kitöltetnie, és május 20-ig postáznia vagy elektronikus úton elküldenie a NAV-hoz.
 

Söralátét

 
Az önadózásnak van egy egyszerűbb formája, amit a köznyelv csak „söralátétnek” hív, ehhez a 1453ANY adónyilatkozatot (más néven: 1453ADONYILATKOZAT) töltse ki, és postázza vagy elektronikus úton küldje el a NAV részére május 20-ig.
 

Egyszerűsített adóbevallás

 
Szintén bármely adófizető magánszemély (kivéve egyéni vállalkozó vagy áfafizetésére kötelezett magánszemély) választhatja az egyszerűsített adóbevallást is. Ehhez azonban egy jóval korábbi határidőt kell betartani, 2015-ben február 16-ig kérvényezhették az adózók a NAV segítségét a bevalláshoz az 1453NY nyilatkozat elküldésével.
 
Az 1453NY nyilatkozatban a személyes adatok mellett csak a tavalyi jövedelmeket kell feltüntetni, amelyekről még az adóhatóság nem értesült. A beküldés után a NAV a nyilatkozat alapján és saját adatbázisának információi szerint készíti el az adózó számára a személyre szóló 1453E egyszerűsített adóbevallás ajánlatot. Az egyszerűsített ajánlatot 2015. április 30-ig küldte vissza az adóhatóság az adózóknak. Ha Ön nem talál benne hibát, akkor nem szükséges visszaküldeni a hivatalhoz, amennyiben azonban az tartalmaz hibát, akkor május 20-ig küldheti a javított példányt az adóhivatalhoz.
 

Munkáltatói adómegállapítás

 
Amennyiben azt szeretné, hogy munkáltatója végezze el Ön helyett a bevallását, és munkáltatója ebbe bele is egyezik, akkor február 2-ig a 14NY29 jelű nyomtatvány kitöltésével nyilatkozhat erről.
 
A munkaadó az adóalapot és az adót a magánszemély nyilatkozata alapján az átadott igazolások szerint május 20-ig (ha vannak) állapítja meg és ad erről igazolást. A munkáltató az adómegállapítást június 10-ig elektronikus úton küldi el a NAV-hoz.
 
A munkáltatói adómegállapítás menetéről részletesebben itt olvashat
 

Egyéni vállalkozó

 
Amennyiben egyéni vállalkozó vagy áfafizetésre kötelezett magánszemély, 2015. február 25-ig adhatta le adóbevallását a 1453-as nyilatkozat kitöltésével.
 
Ha azonban egész évben szünetelteti tevékenységét vagy az év közben megszűnt, akkor május 20-ig is leadhatja adóbevallását, ehhez szintén a 1453-as nyomtatványt kell kitöltenie. Az egyéni vállalkozók adóbevallásáról részletesebb itt tájékozódhat.
 

1%-os nyilatkozat

 
Az adófizető magánszemélyek, egyéni vállalkozók és áfafizetésre kötelezett magánszemélyek rendelkezhetnek adójuk 1+1%-áról. Arról, hogy ki tehet felajánlást itt olvashat bővebben.
 
A felajánláshoz az EGYSZA lapot kell kitölteni, amely része a felsorolt adóbevallási nyomtatványoknak, tehát azzal együtt adhatja le május 20-ig. Ugyanakkor az 1%-os nyilatkozatot adóbevallásától függetlenül is eljuttathatja a NAV-hoz, ehhez a 14EGYSZA lapot kell kitöltenie.
 
Amennyiben a munkáltatói adómegállapítást választotta, akkor a rendelkező nyilatkozatát lezárt, adóazonosító jelével ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan saját kezűleg aláírt postai borítékban elhelyezve juttattassa el a munkáltatóhoz 2015. május 11-ig.
 
2015-ben változott az EGYSZA lap, az új nyilatkozat kitöltéséről és elküldéséről korábbi cikkünkben olvashat. Az adófizetési határidőről és a részletfizetésről itt tájékozódhat.
 
További adófizetőkre és civil szervezetekre vonatozó határidőről pedig adónaptárunkban olvashat.