Kevesebb, mint 1 hónap van már csak hátra az szja-bevallás leadásáig és az adó befizetéséig. Ha már itt tartunk, idén se feledkezzünk meg rendelkezni adónk 1+1%-áról. Itt lehet megtudni, idén milyen módokon teljesíthető adóbevallási és szja-fizetési kötelezettség.
 
 
Május 20-ig, azaz már csak 1 hónapig adhatja le adóbevallásés és teljesítheti adóbefizetési kötelezettségét. Fontos az is, hogy személyi jövedelemadója 1+1%-áról is május 20-ig rendelkezhet.
 

Fontos határidők az utolsó hónapra

 
Május 2. - Egyszerűsített adóbevallás ajánlat
 
Amennyiben Ön korábban, 2016. február 15-ig az egyszerűsített bevallást választotta (1553NY-es nyilatkozatot), akkor a NAV eddig az időpontig küldi Önnek vissza a 1553E egyszerűsített adóbevallás ajánlatát. Ha Ön nem talál a dokumentumban hibát, nincs dolga a továbbiakban. Abban az esetben azonban, ha hibát, pontatlanságot vesz abban észre, javítsa ki, és küldje vissza a NAV-hoz május 20-ig.
 
Május 10. - az 1%-ot tartalmazó boríték eljuttatása a munkáltatóhoz
 
Ha Ön korábban a munkáltatói adómegállapítás mellett döntött február 1-ig (15NY29-es jelű nyilatkozat), akkor az adója 1+1%-ról szóló rendelkező nyilatkozatot legkésőbb május 10-ig adhatja át munkáltatójának. Adója 1+1%-áról a 15EGYSZA nyilatkozat kitöltésével rendelkezhet, a nyilatkozatot pedig érdemes lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban elhelyezve átadni a munkáltatónak.
 
Május 20. – szja-bevallás határideje
 
Ez a nap a végső időpontja a személyi jövedelemadó bevallás leadásának. Május 20. éjfélig kell elküldeni a klasszikus 1553-as adóbevallás nyomtatványt, a csökkentett adattartalmú nyilatkozatot, valamint a söralátétnek becézett adónyilatkozatot a NAV-hoz. Fontos, hogy a csökkentett adattartalmú bevallást, illetve az adónyilatkozatot 2016-ban választhatja utoljára.
 
Május 20. – az szja-befizetés határideje
 
Szintén eddig az időpontig fizetheti be adóját, természetesen csak akkor, ha a 2015-ös adóévben keletkezett olyan jövedelme, amely adóköteles. Arról, hogy milyen módokon (posta, banki átutalás) fizetheti be adóját itt olvashat bővebben. Az adó-részletfizetés szabályairól és az idei határidőkről pedig itt tájékozódhat.
 

Adó 1+1 százalék felajánlása

Személyi jövedelem adójának 1%-át felajánlhatja a NAV regisztrációs listáján található civil szervezet részére, valamint +1%-át adományozhatja egy technikai számmal rendelkező egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére.
 
Rendelkezni legegyszerűbben adóbevallással együtt tud május 20-ig, mivel az bevallási nyomtatványok része az ún. EGYSZA lap is. Ha azonban valamilyen okból elmulasztja a felajánlást, akkor rendelkező nyilatkozatát, a 15EGYSZA lapot külön is leadhatja az adóhatóság részére szintén május 20-ig.
 
Ahogy a 2016-ot megelőző években, idén sem kötelező rendelkezni, de érdemes ezt megtenni, hiszen felajánlásával fontos ügyekért küzdő, például rászoruló gyerekeket vagy állatokat segítő civil szervezeteket, egyházakat segíthet.
 
Ha még nem tudja, idén kiknek ajánlja fel adója 1+1% böngésszen az Adó1százalék.com több ezres szervezet-adatbázisában, itt pedig az elismert, technikai számmal rendelkező egyházak listáját tekintheti meg. Ha rákeres egy szervezet adatlapjára, ott megtalálja a „felajánlom gombot”, amelyre kattintva oldalunk automatikusan kitölti az adott szervezet nevére és adószámára szóló nyilatkozatot, amit ki is nyomtathat, és az adóbevallással együtt, de a külön is elküldhet a NAV-hoz.
Szerző
Ivanyos Judit