Bizonyos online játékokban a játékosok virtuális valutához juthatnak. Előfordul az is, hogy az eredményesség növeléséhez, bizonyos funkciók eléréséhez a játékosoknak pénzt kell befizetniük, illetve a megszerzett pontokat valódi, törvényes fizetőeszközre tudják váltani.
 
A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a magánszemély minden jövedelme adóköteles. Vagyis a virtuális térben folytatott játékból származó kifizetés is az. Mivel a bevétel megszerzése jellemzően tevékenység végzéséhez köthető, ezért a magánszemély bevétele önálló tevékenységből származó jövedelemként válik adókötelessé.
 
 
Az önálló tevékenységből származó jövedelem meghatározása során figyelembe vehetőek a tevékenységhez kapcsolódó költségek. Virtuális játékból származó jövedelem esetén költségként számolhatók el a játékba befizetett összegek, de csak abban az esetben, ha arra a nyeremény kifizetésének évében került történt.
 
A jövedelmet 15% szja ás 19,5%-os (2017-ben 22%-os) egészségügyi hozzájárulás terheli. Az adóelőleget és az egészségügyi hozzájárulást a kifizetőnek kell megállapítania, levonnia és befizetnie. Kifizető hiányában ezt a kötelezettséget a magánszemély teljesíti.
A jövedelmet az éves szja bevallásban kell bevallani.
 
 
Mi a helyzet az online sportokkal?
 
A világban és itthon is egyre elterjedtebbek az E-sportok. Az E-sport résztvevői az egyes videojátékokat, online-játékokat professzionális módon űzik, ugyanúgy, mintha valamely hagyományos sporttevékenységet versenyszerűen folytatnának. A játékokra csapatok szerveződnek, amelyeket a cégek támogatnak akár pénzzel, akár a szükséges felszerelések, eszközök rendelkezésre bocsátásával. Ezen felül a játékosok a teljesítményük függvényében részesülnek a verseny díjazásából.
 
Az így szerzett jövedelemre szintén az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Kivéve, ha azt munkaviszonyban végzik. Magyarországon azonban az utóbbi jelenleg még igen ritka.
 
Nem az előzőekben említett szabályokat kell alkalmazni abban az esetben, ha az E-sportoló olyan versenyen vesz részt, amely nyilvánosan, bárki számára azonos feltételekkel meghirdetett és a díj nem pénz. Ebben az esetben a nyeremény szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után a juttatónak kell megfizetnie a 15 százalékos személyi jövedelemadót (eho fizetési kötelezettség nem keletkezik).
 
Ezen nyereménnyel kapcsolatban a magánszemélynek nincs teendője, ami azt jelenti, hogy sem adófizetési, sem bevallási kötelezettsége nem keletkezik.