„Gyakori kérdés-válaszok az eSZJA bevallással összefüggésben” címmel 46 oldalas útmutatót adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A teljes dokumentum itt érhető el, mi kigyűjtöttük belőle a legtöbb adózót érintő kérdéseket.
 
 
Az eSZJA Portálon nem találom az Önök által elkészített adóbevallásomat, tudnak segíteni ebben? 
 
Válasz: A NAV nem készített adóbevallási tervezetet:
  • annak, akire vonatkozóan az adóhatósághoz nem érkezett a tervezet összeállításához figyelembe vehető adatokat tartalmazó munkáltatói/kifizetői adatszolgáltatás,
  • annak, aki a 2017. év bármely napján egyéni vállalkozóként szerepelt az adóhatóság nyilvántartásában (kivéve, ha e tevékenységét a teljes adóévben szüneteltette). 
Ha a fentiek közül egyik kizáró ok sem vonatkozik Önre, az elkészült adóbevallási tervezete elérhető az Ügyfélkapun keresztül az eSZJA Portálra, valamint az adóhatóság honlapjáról (www.nav.gov.hu) az e-SZJA felületre, majd az e-SZJA gombra kattintva.
 
 
Ügyfélkapuval rendelkezem, hol érhetem el az adóbevallási tervezetemet?
 
Válasz: Az állami adóhatóság a magánszemélyek, mezőgazdasági őstermelők és áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek részére elkészítette az adóbevallási tervezetet, amely ügyfélkapu regisztráció esetén – azonosítást követően – az e célra létrehozott internetes felületen 2018. március 5-től megtekinthető.
 
Az adóbevallási tervezet két úton érhető el:
 
  1. Az adóhatóság honlapjáról (www.nav.gov.hu) Az SZJA feliratra történő kattintás után, az e-SZJA ikon kiválasztását követően a „Belépés”-re kattintva a rendszer a magyarorszag.hu-ra irányítja át. Az ügyfélkapu felhasználónév és jelszó megadása után lehetősége nyílik a bevallási tervezet megtekintésére, módosítására, és az 1+1% felajánlásáról is nyilatkozhat.
  2. A www.magyarorszag.hu-n keresztül Az Ügyfélkapus belépés után a bal oldalon található eSZJA Portálra történő kattintást követően lehetősége nyílik a bevallási tervezet megtekintésére, módosítására, és az 1+1% felajánlásáról is nyilatkozhat.
 
Az e-SZJA portálon azon adózók is megtekinthetik a tervezetüket, akik a 17SZJA jelű bevallásukat 2018. március 5-e előtt már önállóan benyújtották. Mi a teendőjük? 
 
Válasz: Ha az adózó korábban önállóan már nyújtott be 17SZJA bevallást, amelynek adataiban változtatni egyáltalán nem kíván, úgy az eSZJA portálon az adóbevallási tervezettel teendője nincsen. Azonban ha az adózó a már korábban benyújtott 17SZJA bevallásának önellenőrzését vagy adózói javítását szeretné kezdeményezni, úgy azt többek között megteheti az eSZJA portálon elérhető bevallási tervezete segítségével is.
 
 
Elfelejtettem az ügyfélkapus jelszavamat, hogyan tudom ezt pótolni?
 
Válasz: Ahhoz, hogy ismét érvényes jelszava legyen, az ügyfélkapu weboldalán az „Elfelejtett jelszó” űrlapot kell kitölteni. Az űrlapon meg kell adnia felhasználói nevét és a regisztráció során rögzített e-mail címét. A rendszer az ügyfélkapus e-mail címre egy új, egyszer használatos kódot küld a kérést követően. Ezután a küldött instrukciókat követve ismételten használni tudja az ügyfélkaput. Ha ezzel a módszerrel nem tud belépni, akkor a megújításra személyesen is van lehetőség a NAV bármely központi ügyfélszolgálatán vagy bármelyik kormányablakban. A személyes megjelenéstől eltekinteni nem lehet, mivel a személyazonosság igazolása feltétlenül szükséges az aktiváláshoz. 
 
 
Jelenleg még nincs ügyfélkapum, de a közeljövőben szeretnék nyitni. Ha március 16-a után regisztrálok az ügyfélkapun, akkor hozzáférek-e online az adóbevallási tervezethez, jóváhagyhatom-e azt már az ügyfélkapun keresztül?
 
Válasz: Ügyfélkapus regisztrációt követően mindenki láthatja és a módosíthatja, jóváhagyhatja az elkészített bevallási tervezetet, abban az esetben is, ha már más módon eleget tett bevallási kötelezettségének.
 
 
Hol tudom véglegesíteni a módosított bevallási tervezetet?
 
Válasz: Az adóhatóság által készített, ügyfélkapus hozzáféréssel megtekinthető bevallási tervezetet a következőképpen lehet véglegesíteni. Amennyiben elvégezte a szükséges módosításokat, kiegészítéseket, és azokat el is mentette, a „Tovább a beadáshoz”, majd a „Beadás” gomb megnyomását követően küldheti be az adóhatósághoz a módosított tervezetet. Ezt követően a bevallás státusza „Beküldött” lesz, a Profil oldalon a státusz alatt pedig az „Ön sikeresen beküldte az adóbevallását” felirat válik láthatóvá. Ha Ön nem őstermelő, vagy áfa fizetésre kötelezett magánszemély és nem módosítja, nem egészíti ki a tervezetet, úgy az jóváhagyás nélkül is a bevallásává válik 2018. május 22-én.
 
 
Ha a bevallási tervezet befizetendő személyi jövedelemadót tartalmaz, milyen mód(ok)on, lehet azt befizetni?
 
Válasz: Az adózók a következő módokon tehetnek eleget a fizetési kötelezettségüknek, ha a bevallással egyidejűleg fizetendő személyi jövedelemadójuk mutatkozik: 
  • Az online felületen (e-SZJA portálon) bankkártyás fizetéssel; 
  • Lakossági folyószámláról átutalással, melynek során a közlemény rovatban fel kell tüntetni az adószámát vagy adóazonosító jelét. (NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla: 10032000-06056353);
  • A NAV ügyfélszolgálatain POS terminálon keresztüli bankkártyás befizetéssel.
  • Ügyfélkapun keresztül, az eBEV portálon történő adószámla lekérdezéshez kapcsolódóan VPOS fizetéssel;
  • Készpénz-átutalási megbízással, azaz csekken, amit a CSEKK formanyomtatványon, bármelyik NAV ügyfélszolgálaton/kirendeltségen, illetve telefonon a NAV Általános Tájékoztató Rendszerén keresztül a 1819-es telefonszámon igényelhet.