A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján az ügyfélkapun keresztül 3,2 millió regisztrált magánszemély számára elérhetőek a bevallási tervezetek. Az e-szja projektje idén tovább bővült: egymillióval több, mintegy 5 millió tervezetet készített el a hivatal, amely a munkáltatók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeket is érinti. Ez nem utolsósorban egyébként a környezetet is kíméli, ugyanis 2015-höz képest 700 ezer egységcsomaggal készült kevesebb, ami 138 tonna papírmegtakarítást jelent.
 

Ha az adózó egyetért az szja-bevallási tervezetben foglaltakkal, akkor nem kell tennie semmit (őstermelő és áfa fizetésre köteles magánszemélyekre ez nem vonatkozik), így május 22-én a NAV által elkészített tervezet hivatalos szja-bevallássá válik. Amennyiben módosítás szükséges, úgy az a legegyszerűbben az online felületen tehető meg. Ehhez ügyfélkapu-regisztrációra van szükség. Akinek nincs ügyfélkapuja, az március 19-ig kérheti a tervezete postázását.
 
Lesznek olyanok, akiknek a postán kapott tervezetét ki kell egészíteni. Az érintettek ezt egy új, "17SZJA jelű" bevallás elkésztésével és benyújtásával tehetik meg, illetve érdemes még május 20-ig ügyfélkaput nyitni, mert így azonnal elérhetővé válik az e-szja, és a módosítás néhány gombnyomással elvégezhető.