Idén május 22-ig véglegesíti a NAV az adóbevallásokat, amelynek részeként adója 1%-áról is rendelkezhet. Ha már leadta adóbevallását, de elmulasztotta a rendelkezést, az EGYSZA nyomtatványt külön is eljuttathatja az adóhatósághoz. Íme néhány fontos ok, amiért mindenképp érdemes felajánlani adója 1+1%-át!
 
 
Minden személyi jövedelemadót fizető magánszemély felajánlhatja adója 1%-át egy civil szervezet, valamint +1%-át adományozhatja egy elismert, technikai számmal rendelkező egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére. Most összegyűjtöttük a legfontosabb érveket, amelyek a felajánlás mellett szólnak!
 

Újdonság - ne felejtse el!

Nagy változás, hogy 2017-től az adófizetők jó részének a NAV készíti el adóbevallás tervezetét, vagyis az eSZJA-t. Ha Ön nem egyéni vállalkozó, áfafizetésre kötelezett magánszemély, nem munkáltatóját bízta meg bevallásának elkészítésével, illetve van munkáltatója vagy kifizetője, akkor Ön jogosult az eSZJA-ra. A bevallási tervezet március 15-től elérhető - az Ügyfélkapuval rendelkező adózóknak saját online felületükön, ha nincs Ügyfélkapuja, kérvényezheti, hogy az adóhatóság postán juttattassa el Önnek adóbevallási tervezetét. A tervezetet május 22-ig véglegesíti a NAV, ha Ön korábban nem talál benne hibát, akkor nincs további dolga. Ha javítaná bevallását, akkor tehet Ön bevallást, ehhez a 16SZJA nyomtatványt kell eljuttatnia az adóhatósághoz május 22-ig.
 
Fontos, hogy ne feledkezzen el rendelkezni adója 1%-áról. Az Ügyfélkapus adózók az online felületen kitölthetik az  az 1%-os rendelkező nyilatkozatot (EGYSZA lap), aki nem rendelkezik Ügyfélkapuval elküldheti postán, vagy leadhatja személyesen a NAV ügyfélszolgálaton is az EGYSZA lapot.
 

Magyarországon vezették be először

Sokan nem tudják, de az adó 1+1%-os adományozási rendszert hazánkban vezették be először. A személyi jövedelemadó 1%-áról szóló rendelkezésről 1996-ban született törvényi szabályozás, az adófizető magánszemélyek 1997 óta ajánlhatják fel adójuk 1%-át egy közhasznú feladatot ellátó civil szervezet részére. Egy kiegészítés alapján 1998 óta egy elismert egyház javára is fel lehet ajánlani +1%-ot. A nagy siker hatására az ötletet más európai országban is átvették, például Olaszországban, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban.
 

Adományozás, ami nem kerül semmibe

Az adó 1+1%-os rendelkezés egy fontos előnye, hogy ez egy olyan adományozási típus, amely az adományozónak (adófizetőknek) nem kerül semmibe. Érdemes tudni, hogy az adó 1+1%-os felajánlás a legelterjedtebb adományozási forma Magyarországon, a legtöbben ezen a rendszeren keresztül adakoznak a rászorulók részére.

 

Rászorulókon segíthet

 
A civil szervezetek rászorulókon segítenek - ételosztás
 
A rendelkezés azért nagyon fontos, mert adója 1%-ával rászorulókat, betegeket, szegényeket vagy akár elhagyott állatokat segítő civil szervezetek támogathat. Sokan azért nem rendelkeznek adójuk +1%-áról, mert nem hívők vagy tagjai egyetlen gyülekezetnek sem, pedig az egyházak az adó1%-os támogatásokat sok esetben rászorulók megsegítésére fordítják. Itt találja az elismert egyházak adatlapjait, amelyeken megtudhatja, mire fordítja az adott egyház a részére adományozott 1%-os felajánlásokat.
 

Hatalmas a választék

Évről évre a legtöbb felajánlás a gyermekvédő és az állatokat segítő szervezetek részére érkezik. Érdemes azonban tudni, hogy számos egyéb típusú egyesület vagy alapítvány részére is tehető felajánlást, például sporttal foglalkozó, oktatási, jogvédő vagy kulturális civil szervezet részére. Szervezet-keresőnk segítségével több mint 10 ezer egyesület és alapítvány közül böngészhet – tevékenység, megye és település alapján is.
 
Sok civil szervezet foglalkozik állatvédelemmel

 

Biztonságos a rendszer

Egyre kisebb annak az esélye, hogy a civil szervezetek elherdálják a részükre küldött felajánlásokat. Az adó 1% felhasználásának ugyanis is szigorúak a szabályai – a civileknek minden évben be kell számolniuk arról, hogy mire fordították az adófizetőktől kapott pénzeket. Másrészt 2015 óta már csak olyan civil szervezet fogadhat 1%-os felajánlást, amely rajta van a NAV regisztrált kedvezményezettek listáján. A listára való felkerülésnek kötöttek a feltételei és az adóhatóság év közben is vizsgálja, hogy a szervezetek megfelelnek-e a követelményeknek, ezáltal az is előfordulhat, hogy törölnek onnan egy szervezetet.

 

Sok szervezetnek fő bevételi forrása az 1%

Érdemes tudni, hogy számos magyar civil szervezetnek fő vagy kizárólagos forrása az adó 1%-os támogatásból származik, ebből finanszírozzák tevékenységüket, példuál a rászoruló családokon való segítést - ételosztást, ruhaadományokat stb.
 

Még mindig sokan nem rendelkeznek

Habár évről évre nő az adó 1+1%-ról rendelkezők száma, még mindig sokan nem tesznek felajánlást. Az elmúlt években az adófizetőknek alig több mint az 50%-a élt felajánlási jogával, tehát 40% fölött van azoknak a száma, akik nem rendelkeztek.
 

Ha nem rendelkezik, a pénze a NAV-hoz kerül

Fontos figyelembe venni, hogy ha nem él felajánlási jogával, akkor adója 1+1%-a a NAV-nál marad, és az később az állami költségvetésbe kerül, tehát a továbbiakban nem Ön, hanem az állam dönt pénzének sorsáról.
 

Még 0 forintról is érdemes rendelkezni

Sokan azért nem rendelkeznek adójuk 1+1%-áról, mert túl kicsinek találják a felajánlható összeget. Érdemes tudni azonban, hogy az adó 1% átlagos összege mindössze 3.910 Ft. Ám, ha belegondolunk, hogy évente több mint 4 millió adófizető magánszemély rendelkezhet 0 forintnál magasabb összegről, akkor összeadva ez jelentős támogatást jelenhet a civil szervezeteknek és egyházaknak. Nem is véletlen, hogy számos civil szervezet fedezi részben vagy teljes egészben 1%-os támogatásokból működését.
 
Fontos tudni, hogy a magánszemély is jogosult lehet a rendelkezésre, akinek a bevallásában fizetendő adója 0 forint (például adókedvezmények miatt). Egyházak részére még ebben az esetben is érdemes rendelkezni, ugyanis azok – az 1%-on felüli – a kiegészítő támogatást a felajánlást tevő magánszemélyek száma (és nem a felajánlott összeg nagysága) alapján kapják, ezáltal még a 0 forintos rendelkezés is növeli az adott egyháznak jutattott állami támogatás mértékét.
 
Ha még nem tudja, mely civil egyesület vagy alapítvány részére ajánlja fel adója 1%-át, böngésszen szervezet-keresőnk segítségével, az elismert egyházak adatlapjait itt és a kiemelt költségvetési előirányzat adatlapját pedig itt találja.