A korábbi évekhez hasonlóan 2024-ben is fel lehet ajánlani a 2023-ban keletkezett összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadó 1 %-át egy regisztrált civilszervezet számára, míg plusz 1%-ot egy technikai számmal rendelkező vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, ami idén is a Nemzeti Tehetség Program.

Fontos megjegyezni, hogy a rendelkezés jogvesztő határideje 2024. május 21. Eddig van lehetőség elektronikusan, postai úton, vagy személyesen benyújtani a 1+1%-os rendelkező nyilatkozatot. A határidő lejárta után a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz beérkező nyilatkozat érvénytelennek minősül, és a késedelem igazolási kérelemmel sem menthető ki.

2024. január 1-től bevezetésre kerülő változás, hogy a vallási közösségeknek tett felajánlások mellett a kiemelt költségvetési irányzat számára történő rendelkezés is érvényben marad annak visszavonásáig, vagy amíg nem nyújt be újabb nyilatkozatot a magánszemély. Tehát aki 2021-ben, vagy azt követő években a plusz 1%-ának a kiemelt költségvetési irányzat számára történő felajánlásáról nyilatkozott, azt a NAV 2024-ben és utána is figyelembe veszi mindaddig, amíg máshogyan nem nyilatkozik.

Az 1%-os felajánlást nem érinti a változás, azaz a civil szervezet számára minden évben újra be kell nyújtani a rendelkező nyilatkozatot, amelyet a NAV csak az adott évben, egy alkalommal vehet figyelembe.

A másik módosítás, hogy idéntől akkor sem vehető figyelembe a formailag érvényes technikai számra tett nyilatkozat, ha az adózó nem nyújtott be a határidőig szja-bevallást, vagy nem keletkezett adóköteles jövedelme.


Milyen módon lehet nyilatkozni az 1+1% felajánlásáról?

 
Elektronikusan:
  • az eSZJA webes felületen
  • az ÁNYK-ban a bevallással együtt, annak EGYSZA-lapját is kitöltve vagy
  • külön, a 23EGYSZA-nyomtatvány kitöltésével.
 
Papír alapon:
  • személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA-lapját is kitöltve,
  • az e-SZJA-felületen készített és kinyomtatott nyilatkozaton,
  • a 23EGYSZA jelű nyomtatványon vagy azonos adatokkal a nyilatkozaton, vagy
  • 2024. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak.
 
Forrás: NAV
kép forrása: Pixabay
 
Szerző
Szabó Éva