A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) meghatározta azokat a szakmákat és gazdálkodói szektorokat, amelyek ellenőrzésére idén biztos, hogy sor kerül.

 

A NAV a beérkező adatokat feldolgozva, a valószínűsíthető kockázatokat értékelve, 2019-re is meghatározta azokat a területeket, ahol mindenképpen ellenőrzést tart.

 

Az internetes kereskedelem, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, az alkalmazottak bejelentése, a vám- és jövedéki szabályok betartása, az online számlaadat-szolgáltatás kiemelt helyen szerepel az ellenőrzési tervben. A hivatal emellett idén is figyelmet fordít az adózók transzferár-képzési gyakorlatára és az ehhez kapcsolódó kötelezettségek teljesítésére. A legnagyobb adóteljesítményű adózókat, kiemelkedő költségvetési hatásuk miatt ugyancsak folyamatosan fogja monitorozni. A munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos visszaélések miatt a NAV a csalárd foglalkoztatókhoz bejelentett munkavállalók jogviszonyát, az abban bekövetkező változásokat nyomon követi, hogy az adókikerülésre használt „foglalkoztatói” láncolatokat feltárja, védve ezzel a munkavállalók érdekeit is.

A kockázatelemzések alapján idén a fókuszban lesznek az építőipari vállalkozások, a személyszállítók, a szálláshely-szolgáltatók, a szerzői jogvédelemhez kapcsolódó jogsértések felderítése, az „adózatlan” jövedéki termékek feketepiaca, illetve az áfacsalással bonyolított zöldség- és gyümölcs-kereskedelmi ügyletek.

 

A NAV a támogató eljárásokat jellemzően a turizmusfejlesztési hozzájárulás alanyainál; a 36 órás munkaviszony mellett dolgozó egyéni vállalkozóknál, a foglalkoztatóknál, az alkalmazottak bejelentésére és az ehhez kapcsolódó bevallásokra fókuszálva rendeli el.

 

Az online pénztárgépeken, Online Számla rendszeren, kezelőszemélyzet nélküli automatákon, illetve az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszeren (EKÁER) keresztül érkező valós idejű adatok elemzésével a NAV-nak lehetősége van az adóelkerülés azonos idejű feltárására, az adókijátszásra specializálódott társaságok kiszűrésére és a meg nem fizetett adóbevételek fedezetének biztosítására. Mindezzel nemcsak a költségvetés, hanem a tisztességes gazdálkodók érdekeit is védi.

 

A NAV továbbra is előre jelzi honlapján az Adótraffipax rovatban, hogy mely időszakban és helyszíneken végez jogkövetési vizsgálatokat és tart próbavásárlásokat.

 

A NAV legfontosabb feladata a költségvetési bevételek biztosítása, a gazdasági fejlődés támogatása a rejtett gazdaság és az adóelkerülések visszaszorításával, valamint az önkéntes jogkövetés ösztönzése.