Nagy könnyebbség az alkalmazotti létben, hogy a NAV elkészíti a tervezetet amivel utána már nagyon kevés dolgunk van. Azonban ha ön egyéni vállalkozó, az alábbiakat kell megtennie május 20-ig! Szerencsére azonban nem bonyolult a dolog így sem.
 
A NAV 2018-ra az egyéni vállalkozók (kivéve a tevékenységüket a teljes adóévben szüneteltető egyéni vállalkozókat) részére is elkészíti a bevallási tervezetet, mely a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatait tartalmazza.  Az egyéni vállalkozók a bevallási tervezet adatainak felhasználásával tehetnek eleget bevallási kötelezettségüknek, vagyis a tervezet adatait ki kell egészíteniük az egyéni vállalkozói tevékenységből származó jövedelemre és az azzal összefüggő adókötelezettségekre vonatkozó adatokkal. Ez azt is jelenti, hogy az egyéni vállalkozók részére elkészített adóbevallási tervezet a 2019. május 20-i bevallási határidő után nem válik automatikusan bevallássá, úgy, ahogy az alkalmazottként dolgozóké, módosítás, kiegészítés nélkül nem hagyható jóvá.
 
 

 
A www.nav.gov.hu honlapon vagy a www.magyarorszag.hu honlapon az ügyfélkapus bejelentkezést követően az „e-SZJA Portál” alatti internetes felületen lépjen be a szerkesztés menüpontba, és adja meg az egyéni vállalkozói tevékenységből származó jövedelemére vonatkozó adatokat. Ezt követően fogja tudni beküldeni a bevallását.
 
Ön kisadózó egyéni vállalkozó és emellett munkaviszonya is van? Akkor önre ez vonatkozik:
 
2018-ra a NAV az egyéni vállalkozók részére is elkészíti a bevallási tervezetet. A kisadózó egyéni vállalkozók részére is készül tervezet, amelyben szerepelnek a munkaviszonyban megszerzett jövedelemre vonatkozó adatok. Az egyéni vállalkozók a bevallási tervezet adatainak felhasználásával tehetnek eleget bevallási kötelezettségüknek, vagyis a tervezet adatait ki kell egészíteniük az egyéni vállalkozói tevékenységből származó jövedelemre és az azzal összefüggő adókötelezettségekre vonatkozó adatokkal. Ez azt is jelenti, hogy az egyéni vállalkozók részére elkészített adóbevallási tervezet a 2019. május 20-i bevallási határidő után nem válik bevallássá, vagyis módosítás, kiegészítés nélkül nem hagyható jóvá.
 
A továbbiakban önnek ugyanúgy kell eljárnia, ahogy fentebb írtuk: lépjen be az ügyfélkapuján keresztül az e-SZJA Portálon a szerkesztés menüpontba, ahol meg tudja adni a vállalkozói tevékenységéből származó jövedelmének adatait, majd be tudja küldeni bevallását.
 
Szerző
Mirkó Anna