A legegyszerűbb módja a személyi jövedelemadó-bevallás elkészítésének, ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített bevallási-tervezetet annak áttekintését, szükség esetén kiegészítését követően elfogadja az adózó. Azonban idén számos újítást vezetett be a NAV az eSZJA felületen azok számára is, akik saját maguk szeretnék elkészíteni adóbevallásukat.

Fontos újdonság, hogy azok is kitölthetik szja-bevallásukat az eSZJA oldalon, akik nem rendelkeznek Ügyfélkapus belépéssel, vagy nem az Ügyfélkapun keresztül szeretnék benyújtani bevallásukat, hiszen lehetőség van regisztráció nélkül is használni az online felületet.

Elkezdve a bevallás kitöltését egy tartalomjegyzékhez hasonló navigációs sáv segíti a tájékozódást a programban. Bal oldalon található a témakörök listája, amely felsorolja a különböző jövedelem és kedvezmény típusokat, így az adózó könnyen kitudja választani az általa kitöltendő sorokat a bevallásban.

Az alkalmazás használatát egy keresőmező is segíti, amelyet az adóhivatal igyekezett a köznyelvhez igazítani, így nem csak a jogszabály szerinti kifejezésekre lehet keresni. Például, az ingatlan bérbeadás helyett a lakás bérbeadás szavakra történő keresés is eredményez találatot.
 
Amennyiben Ügyfélkapus azonosítást követően használja az adózó a programot, akkor az igénybevehető kedvezmények személyre szabottan jelennek meg számára. Ami azt jelenti, hogy ha már elmúlt 25 éves, akkor nem választhatja a 25 év alatti fiatalok kedvezményét, vagy 30 éves életkor felett nem lehet jogosult a 30 év alatt anyák kedvezményére, így ezek a sorokat automatikusan nem is kínálja fel kitöltésre a felület.

Azok számára is egyszerűbb lett az eSZJA felületen a bevallás elkészítése, akik 2023-ban ingatlan eladásából szereztek jövedelmet, hiszen a program kiszámítja a jövedelem és az adó összegét is. Abban az esetben, ha az adózónak ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme van, akkor ki lehet választani a megfelelő ingatlanhasznosítási formát, tehát hogy hosszú távú bérbeadásról, rövid távú bérbeadásról azaz szálláshely szolgáltatásról, vagy fizető vendéglátó tevékenység folytatásáról van-e szó, és a program tartalmazza az azzal összefüggő adókötelezettséget.
 
A felületen ellenőrizhető is az elkészített bevallás, amelyben, ha hiba található, akkor a bal oldalon pirossal jelölve hibaüzenetek jelennek meg, jelezve, hogy melyek a javítandó mezők.
 
Aki mindezek ellenére mégsem szeretné az eSZJA felületen elkészíteni adóbevallását, az a 23SZJA formanyomtatványon papír alapon vagy az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programban kitöltve is benyújthatja azt.
 
forrás: NAV
kép forrása: Pexels
 
Szerző
Szabó Éva