Azok száma, akik a Magyar Államkincstárnál vezetnek értékpapírszámlát február közepére elérte a 700.000 főt – nyilatkozta Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke. Tavaly 25%-ot meghaladó mértékben bővült ügyfélkörük, ami azt jelenti, hogy az állampapír tulajdonosok 50%-a MÁK-nál vezet számlát, és mostanra elérte a 6000 milliárd forintot a teljes állampapír-állomány.
 


Mi is az az állampapír?


Az állampapír egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelyet az állam bocsát ki, azaz tulajdonképpen az állampapír megvásárlásával meghatározott feltételekkel az államnak adunk kölcsönt. Két típusa van a kincstárjegy és az államkötvény, amelyek a futamidejükben különböznek, mert míg a kincstárjegy maximum 1 éves lejáratú, addig az államkötvény lejárata 1 évnél hosszabb.
 


Kik vásárolhatnak lakossági állampapírt?


Lakossági állampapírt beföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatják meg. Azonban vannak olyan állampapírok, - mint például a Babakötvény vagy a Kincstári Takarékjegy - amelyekhez csak devizabelföldi természetes személyek juthatnak hozzá, azok, akik rendelkeznek magyar személyazonosító igazolvánnyal.
 


Hol lehet állampapírt vásárolni?


Elsősorban a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain van lehetőség a vásárlásra, amelyből már 76 db található országszerte. Emellett a Magyar Postán vagy egyéb lakossági állampapír-forgalmazó pénzintézeteknél lehet beszerezni az állampapírt.
Interneten keresztül is lebonyolítható a tranzakció a Webkincstár, MobilKincstár, vagy TeleKincstár szolgáltatások segítségével, de ezt megelőzően is értékpapír számlát kell nyitni az Államkincstárnál és igényelni kell az elektronikus szolgáltatást.
 


Milyen típusú állampapírok közül lehet választani?

 
A több fajta állampapír közül érdemes a futamidő alapján választani, ahhoz igazítani a lejáratot, hogy mikor szeretnénk felhasználni a befektetett pénzünket.
 
  • Azoknak, akik nem tudják előre, hogy mikor kell a befektetett tartalékokhoz hozzányúlni, likvid, bármikor eladható Magyar Állampapír Pluszt vagy annak nyomdai változatát ajánlja a MÁK.
  • Ha 1 év múlva lesz szükségünk a megtakarított pénzünkre, akkor az Egyéves Magyar Állampapír vagy az 1 éves Kincstári Takarékjegy a jó választás.
  • Aki hosszabb időre szeretné félretenni a pénzét, annak jó választás lehet a Prémium Magyar Állampapír, amelynek futamideje 4 és 7 év.
  • Ha valaki gyakran szeretne hozzájutni a kamatokhoz, akkor érdemes a háromhavonta kamatot fizető Bónusz Magyar Állampapírt megvásárolnia.
  • Míg a gyermekünk jövőjének támogatására a Babakötvény alkalmas, melynek futamideje a kibocsátás napjától számított 19 év, és nincs is lehetőség a lejárat előtti eladásra.
 


Kell-e adót fizetni az állampapírból származó jövedelem után?

 
Fontos szem előtt tartani, hogy a 2019. június 1. után kibocsátott állampapírból származó kamatjövedelem nem minősül jövedelemnek, így nem von maga után kamatadót fizetési kötelezettséget. Míg az e dátum előtt kibocsátott állampapírokon elért kamatjövedelem után 15% adót kell fizetni.
 

forrás: Magyar Államkincstár, Magyar Állampapírok

kép forrása: Unsplash
 
Szerző
Szabó Éva