Miért éri meg az egészségpénztári és a nyugdíjpénztári tagság?
 
Az egészségpénztári számlára fizetett megtakarításból gyógyszert, egészségügyi termékeket vásárolhat, és magán-egészségügyi ellátást vehet igénybe. Míg a nyugdíjpénztári tagsággal a nyugdíjas éveire tehet félre az állami juttatás kiegészítéseként.
 
Mindemellett az önkéntes kölcsönös pénztári befizetések előnye, hogy a befizetések után 20 %-ot, évente akár 150 ezer forintot adó-visszatérítés formájában vissza lehet igényelni.
 
Az önkéntes pénztári befizetések az szja-bevallási tervezetben megjelennek-e?
 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az önkéntes pénztárak adatszolgáltatása alapján értesül az egészség- és nyugdíjpénztári befizetésekről, így a bevallási tervezet az önkéntes pénztári rendelkező nyilatkozatot is automatikusan tartalmazza, tehát az adókedvezmény érvényesítéséhez nincs külön teendője. Csak arra kell figyelnie, hogy a pénztár által kiadott igazolást elévülési időn belül, azaz 2027.12.31-ig megőrizze, azt nem szükséges megküldenie a NAV-nak.
 
Mi a teendő, ha több önkéntes pénztári tagsággal is rendelkezik?
 
Az önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári befizetések adókedvezménye összevonandó, így az együttes adókedvezmény mértéke nem haladhatja meg az évi 150 000 Ft-ot.
 
Több pénztári tagság esetén választani kell, hogy melyik önkéntes pénztári számlára kéri az adó-visszatérítés átutalását, hiszen csak egy, a tárgyévben már létező olyan önkéntes pénztári számlájára kérheti az adó-visszatérítést, amelyre a tárgyévben befizetés történt.
 
A nyilatkozatot erről az alábbi módokon teheti meg:
 
  • Elektronikus hozzáférés esetén az eSZJA oldalon módosíthatja a bevallási tervezetét.
  • Amennyiben papír alapú bevallási tervezetet kért és a NAV nyilvántartása szerint több pénztárhoz is teljesített befizetést, akkor a bevallási tervezethez a hivatal csatol egy kiegészítő nyilatkozatot. A nyilatkozatban megjelölheti, hogy melyik pénztárba kéri a visszatérítést és annak visszaküldésével válik a bevallási tervezet szja-bevallássá.
  • Ha nem kapott nyilatkozatot, akkor a 21SZJA nyomtatványon kell bevallását benyújtania, amelynek 21SZJA-03-as lapján jelölheti meg a pénztárt, ahová az utalást kéri.
 
Mi történik, ha például a családi adó-visszatérítés miatt elfogyott az összevont adóalapot terhelő adója?
 
Amennyiben a visszatérítés és az adókedvezmények igénybevétele után elfogyott az összevont adóalapot terhelő adója, akkor nem tudja érvényesíteni az önkéntes pénztári befizetés után járó adókedvezményt, azt csak a megmaradt adó erejéig veheti azt igénybe.
 
forrás: www.pixabay.com
 
Szerző
Szabó Éva