A Nemzeti Adó és Vámhivatal minden évben közzéteszi a felajánlásban részesülő civil kedvezményezettek adatait, az őket megillető összeget és a felajánlók számát. Az is elérhető a hivatal honlapján, hogy ha a szervezetnek köztartozása van, akkor annak levonása után mekkora összeget utalt ki részére a NAV.

2021-ben az előző évek csökkenő tendenciájával ellentétben nőtt azon adózók köre, akik felajánlották személyi jövedelemadójuk 1%-át. Összesen 1 millió 660 ezer személytől 28 241 civil kedvezményezett részére érkezett támogatás.

Tavaly torony magasan a legtöbb 1%-os felajánlást az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kapta, a 48 366 fő által befizetett személyi jövedelemadóból több, mint 308 millió forint érkezett az alapítvány számlájára. Ez többek között a koronavírus-járvány hatásának tudható be, hiszen 2019-hez képest 187 millió forinttal magasabb volt a 2021-ben befolyt összeg.

A listából kiderül, hogy az adófizetők által leginkább támogatott területek az egészségügy mellett, a gyermekvédelem és az állatvédelem.

A gyermekek jólétét célzó szervezetek közül az adózók a Bátor Tábort támogatták a legnagyobb összeggel, csaknem 134 és fél millió forintot ajánlottak fel a beteg gyermekek testi, lelki fejlődését támogató alapítványnak. A szervezet idén szintén arra gyűjt, hogy a beteg gyermekeknek és családjuknak nyújthassanak életre szóló kalandokat táboraikban.

Az állatvédelem kategóriából 2 civil szervezet is bekerült az első tíz legmagasabb összegű felajánlást gyűjtő szervezet közé. Az állatvédő adományozók a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon Alapítványnak és a Madárkórház Alapítványnak ajánlották fel adójuk 1%-át. A Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon Alapítvány munkáját 79 millió forinttal segítették, míg a hortobágyi Madárkórház Alapítvány a védett madarak állatorvosi gyógykezelésére 77 és fél millió forintot kapott.

A TOP 10 legmagasabb összegű fejajánlást kapott szervezet:
 
  1. Országos Mentőszolgálat Alapítvány
  2. Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány
  3. Bátor Tábor Alapítvány
  4. Bethesda Kórház Alapítvány
  5. Daganatos.hu Alapítvány
  6. Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány
  7. Magyar Gyermekmentő Alapítvány
  8. Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon Alapítvány
  9. Madárkórház Alapítvány
  10. Gyermekmentő Támogató Alapítvány
 
Idén már majdnem 32.000 civil szervezet várja felajánlását. Nyilatkozata kitöltése előtt a NAV keresőjében ellenőrizheti a választott kedvezményezett jogosultságát.

A NAV által közzétett kimutatások és elszámolások itt érhetőek el.
kép forrása: www.pixabay.com
 
Szerző
Szabó Éva