Az AVDH segítségével biztonságosan intézhetik a magánszemélyek ügyeiket a közigazgatásban. Ügyfélkapus hozzáférés birtokában a szolgáltatással egyszerűen hitelesíthetőek az elektronikus dokumentumok.
 
 

Mi is az az AVDH?

 
Az AVDH az Azonosításra Visszavezethető Dokumentumhitelesítés szolgáltatás, amellyel az ügyfélkapuval azonosított magánszemély teljes bizonyító erejű magánokiratot tud létrehozni.
Ez egy ingyenesen elérhető funkció a magyarorszag.hu oldalon, ahová PDF vagy más formátumú dokumentumot feltöltve, az a magánszemélyre utaló hitelesítési információkkal látható el.
A szolgáltatás a feltöltött dokumentumot ellátja a nyilatkozattevő személyéhez rendelésről szóló záradékkal, elektronikus bélyegzővel és minősített időbélyegzővel.
MIndez azoknak hasznos, akik nem rendelkeznek saját elektronikus aláírási tanúsítvánnyal, de van Ügyfélkapus hozzáférésük, mert így lehetőségük nyílik elektronikus ügyintézésre.
 
 

Mikor lehet szükség a dokumentumok elektronikus hitelesítésére?

 
Online ügyintézés esetén, ha hivatalos dokumentumot kell csatolni, akkor nem elegendő egy aláírt, scannelt papír alapú dokumentumot vagy fotót feltölteni, hanem elektronikusan hitelesített dokumentumra van szükség.
A szolgáltatás szerződések, jognyilatkozatok, meghatalmazások és más okiratok készítésére alkalmas, amelyet a közigazgatás hitelesnek tekint, tanúk aláírására sincs hozzá szükség. A hatóságok, a közigazgatási szervek, a közműszolgáltatók elfogadják, de alkalmazzák emellett például a felsőoktatásban és egyes pénzintézetek is.
 
 

Hogyan működik a szolgáltatás?

 
A folyamat gyors, egyszerű és bármilyen eszközön elérhető.
  1. Keressük fel a https://magyarorszag.hu/avdh weboldalt! 
  2. A Bejelentkezés gombra kattintás után válasszuk ki a központi azonosítási ügynökön belül a számunkra megfelelő azonosítási módot!
  3. Töltsük fel a hitelesíteni kívánt dokumentumot!
  4. Válasszuk ki, hogy milyen formátumban szeretnénk hitelesíteni! Hiteles pdf-et vagy ASIC-et választhatunk.
  5. Az elkészült hitelesített dokumentum letölthető vagy kérhetjük, hogy a rendszer e-mailben küldjön el számunkra egy linket, amin keresztül még 24 óráig elérhető a dokumentum.
 
 

Mi a különbség a két választható hitelesítési formátum között?

 
A hiteles pdf. formátumot akkor kell választani, ha korábban még nem hitelesített pdf-et szeretnénk hitelesíteni, míg az ASIC tömörített állomány arra szolgál, ha más dokumentum típust szeretnénk hitelesíteni vagy többszörös hitelesítésre van szükségünk, például szerződések esetén.
 
kép forrása: Unsplash
 
Szerző
Szabó Éva