Az Ügyfélkapuval rendelkező adózók az eSZJA portálon történő bejelentkezést követően tekinthetik meg a NAV számára rendelkezésre álló adatok alapján készített szja bevallási tervezetet. Az őstermelőknek, az áfát fizető magánszemélyeknek, és a nem kisadózó egyéni vállalkozóknak minden évben ki kell egészíteniük a tevékenységükből származó jövedelemmel a tervezetet, mert esetükben az nem válik május 21-én automatikusan bevallássá.
 


Mikor ajánlott mihamarabb ellenőrizni a bevallási tervezetet?


Nem célszerű az utolsó pillanatra hagyni a tervezet áttekintését azokban az esetekben, amikor a magánszemélynek visszajár az adóból, hiszen az adóhatóság a tervezet módosításának benyújtását követő 30 napon belül utalja ki a visszajáró összeget.
 

Önkéntes pénztárba történő befizetés esetén

Azokat, akik 2023-ban egészség- vagy nyugdíjpénztárba, vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára fizettek be pénzt, 20%-os adóvisszatérítés illeti meg. A bevallási terveztük automatikusan tartalmazza az önkéntes pénztári rendelkező nyilatkozatot a biztosítópénztárak NAV felé történő adatszolgáltatása alapján. A nyilatkozatban azonban az adóhivatal annak a pénztárnak az adatait tünteti fel, amelyik részére az adózó 2022. évi szja-bevallásában rendelkezett. Ha ettől eltérően kíván nyilatkozni, vagy nem nyújtott be a magánszemély 2022-es adóévre szja-bevallást, akkor ki kell egészítenie a tervezetet annak a pénztárnak az adataival, amelyikhez a visszatérítendő összeg átutalását kéri.
 

25 év alattiak szja-mentességének mellőzése esetén

Amennyiben év közben a 25 év alatti fiatal az SZJA-mentességi kedvezmény mellőzését kérte, akkor az adóhatóság a bevallásban érvényesíti azt. Azonban a visszajáró összeg kiutalását az adóbevallásban kérni kell, máskülönben a többlet az adófolyószámlán marad, és csak külön nyomtatvány kitöltésével lehet kérelmezni annak visszatérítését.
 

Adókedvezményre való jogosultság esetén

Célszerű mielőbb átnézni a tervezetet, ha az adózó adókedvezményre jogosult, de év közben nem érvényesítette azt, vagy érvényesített ugyan, de annak összege változott. Előfordulhat ilyen eset például a családi kedvezményre jogosultak körében.
 
Az szja-bevallási tervezet áttekintése mellett az eSZJA portálon lehetőség van az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozat kitöltésére is. A befizetett személyi jövedelemadó 1 százalékával egy regisztrált civilszervezet, további 1 százalékával pedig egy technikai számos vallási közösség működését vagy a Nemzeti Tehetség Programot támogathatja az adózó.
 
kép forrása: Pexels
 
Szerző
Szabó Éva