A Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány évente több ezer koraszülött és beteg újszülött mentését segíti elő. A szervezet egy 24 órában üzemelő mentőhálózatot működtet, lefedettségük szinte az egész országra kiterjed. Az 1%-os támogatásokat pedig nélkülözhetetlen életmentő eszközökre fordítják.
 
Az alapítvány 2007 januárjában alakult meg. A szervezet nyolc regionális koraszülött és beteg újszülött mentésére és szállítására szakosodott alapítvány összefogásával jött létre. Az együttműködő regionális alapítványok (Debrecen, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Veszprém, Zalaegerszeg) mintegy 230 fős szakember gárdával (orvos, szakasszisztens, mentő gépkocsivezető, mentőápoló), évente 4000 koraszülött és beteg újszülött mentését, szállítását végzik évi 240.000 km megtételével.
 
 

Országos hálózatot működtetnek

 
A Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány jelenleg az egyetlen olyan szervezet hazánkban, amely - Pest megye kivételével - az ország területének több mint 80 %-ában hálózatot biztosít a koraszülött és beteg újszülött mentés működtetéséhez.
 
Az alapítvány közvetlenül nem végez egészségügyi szolgáltatást, nem vesz részt a mentés-szállítás végrehajtásában, hanem a hozzá szerződéssel csatlakozott regionális mentési tevékenységet folytató alapítványok működésének országos szintű koordinálására, egységes arculatának kialakítására, képviseletének ellátására jött létre.
 
A szervezet fontos célja a speciális szállító rendszer egységes szakmai elvek szerinti működtetésének segítése, a neonatológiai mentés, illetve a szállítással kapcsolatos szakmai szervezési, oktatási, módszertani feladatok ellátása. Továbbá a szerződéssel csatlakozott regionális alapítványok működésének országos szintű koordinálása, képviseletük ellátása, adományok gyűjtésével a koraszülött és újszülött mentéssel kapcsolatos célok támogatása.
 
Megalakulása óta több speciális mentőautó, transzport inkubátor, lélegeztető gép beszerzését segítette, valamint hozzájárult a koraszülött mentés-szállításban közreműködő alapítványok működési költségeihez.
 

24 órás szolgálat

 
A magyar állam 2002-ben azzal céllal hozta létre a Magyar Koraszülött Mentő Közalapítványt, hogy a koraszülött mentés-szállítás országosan, egységes elvek alapján történhessen a nap 24 órájában, és a működéshez szükséges állami forrásokat társadalmi támogatottsággal növelni, erősíteni lehessen.
 
A közalapítvány pedig továbbította az állami támogatást a kilenc regionális alapítvány felé (Budapest, Debrecen, Győr, Miskolc, Szeged, Nyíregyháza, Pécs, Zalaegerszeg, Veszprém), egységes elosztási elvet dolgozott ki, ellenőrizte a felhasználást és beszámolóiban számot adott az alapító felé. Továbbá adományt gyűjtött, az SZJA 1 %-ból befolyt támogatási összegekből a koraszülött mentés-szállítást végző alapítványokat támogatta.
 

 

Újjászültetett

 
2006 decemberében az állam megszüntette a közalapítványt, eszközeit és finanszírozását az Országos Mentőszolgálat felügyelete és irányítása alá helyezte. Ám később ismét létrejöhetett egy önálló szervezetet, 2007-ben Dr. Pintér Sándor professzor úr megalapította a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítványt, melyet a bíróság kiemelten közhasznú szervezetként vett nyilvántartásba.
 
Az alapítvány fő céljai között szerepel az egységes szakmai irányelvek kidolgozása és használata, a közös érdekképviselet, továbbá az előző években tapasztalt társadalmi támogatottság kiaknázása, a koraszülött mentés-szállítást végző alapítványok állami támogatásának kiegészítése, és anyagi lehetőségeihez mérten az eszköz állomány megújításában való közreműködés.
 

Nélkülözhetetlen eszközök

Az alapítvány 2009 óta fogad adó 1%-os felajánlásokat, azóta mintegy 144 millió Ft összegben rendelkeztek a szervezet javára. Évente körülbelül 6000-7000 adófizető ajánlja fel adója 1%-át az alapítvány részére, az éves támogatási összeg pedig 22-30 millió Ft között mozog.
 
Az szervezet a legjobban támogatott alapítványok 100-es toplistáján belül is előkelő a 25-35. helyet foglalja el. Az alapítványt megalakulása óta közvetlenül magánszemélyek és vállalkozások mintegy 60 millió forint összegben támogatták.
 
Az eddig befolyt támogatások terhére az alábbi eszközöket sikerült beszerezni:
2 db koraszülött mentőautó 61 millió Ft
2 db transzport inkubátor 31 millió Ft
1 db lélegeztető berendezés 7 millió Ft
3 db mentőautóba inkubátor tartó tálca 9 millió Ft.
értékben.
Ezen felül az alapítvány a koraszülött mentés-szállítást végző regionális alapítványok működési költségeihez 25 millió Ft-tal járult hozzá.
 
A Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány adatlapját itt találja. Oldalunkon keresztül az 1%-át is felajánlhatja a szervezet részére.